Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  26.09.2018

Uutta tietoa statiinien tehosta iäkkäillä

Statiini-kolesterolilääkkeet ovat paikallaan sydänsairaille iäkkäille, mutta terveiden sydänoireiden ennaltaehkäisyssä ne ovat usein tehottomia.

,

Ainoastaan diabetesta sairastavat näyttäisivät hyötyvän ennaltaehkäisevästä statiinilääkityksestä 75. ikävuoden jälkeen, tuore tutkimus osoittaa.

BMJ-lehden julkaisemat tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä ennaltaehkäisevän statiinilääkityksen tehoa yli 75-vuotiailla ei ole pahemmin tutkittu, vaikka iäkkäiden lääkitykset ovat yleistyneet lähivuosikymmeninä. Tulokset perustuvat lähes 47 000 sydämeltään terveen yli 75-vuotiaan kuusivuotiseen seurantaan.

Analyysin perusteella statiinilääkitys ei ehkäissyt sydän- ja verisuonitauteja eikä pienentänyt kuolleisuutta seurannan aikana, jos potilas ei sairastanut tyypin 2 diabetesta. Diabeetikoilla statiinilääkitys sen sijaan liittyi noin 20 prosenttia pienempään sairastumisriskiin ja kuolleisuuteen. Vaikutus tosin heikkeni vähitellen 85. ikävuoden jälkeen ja katosi lopulta kokonaan.

Tulosten perusteella statiineja ei voi suositella laajamittaiseen sydän- ja verisuonitautien primaaripreventioon yli 75-vuotiailla, mutta diabetesta sairastavat 75–85-vuotiaat voivat siitä kuitenkin hyötyä. Havainto toivon mukaan auttaa kohdentamaan lääkitykset potilaisiin, jotka todennäköisimmin niistä myös hyötyvät.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels