Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  30.10.2018

Vähäinenkin työmatkaliikunta voi ehkäistä sydänsairauksia

Kävellen, pyöräillen tai julkisilla kulkuvälineillä kannattaa kulkea päivittäinen työmatka tai ainakin osa siitä.

,

Päivittäinen matka töihin kannattaisi kulkea pyörällä, jalan tai julkisilla, tuore brittitutkimus osoittaa.

Niin toimivat säästyvät sydän- ja verisuonitaudeilta ja niiden aiheuttamilta kuolemilta todennäköisemmin kuin autolla kaikki matkansa kulkevat.

Tulokset julkaistiin Heart-lehdessä, ja ne perustuvat 360 000 brittiläisen 37–73-vuotiaan terveystietoihin ja kyselyvastauksiin vuosilta 2006–2010.

Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli noin 10 prosenttia pienempi ja riski menehtyä niihin 30 prosenttia pienempi osallistujilla, jotka kulkivat työmatkansa kokonaan tai osittain pyörällä, jalan tai julkisilla liikennevälineillä. Vertailukohtana olivat kaikki matkansa autoilevat.

Yhteys oli vielä voimakkaampi henkilöillä, jotka kulkivat matkojaan fyysisesti aktiivisesti myös vapaa-ajallaan. Aktiiviset kulkutavat todennäköisesti vähensivät sairastumisia myös osallistujilta, jotka eivät matkanneet töihin päivittäin.

Brittien tulokset ovat tervetullut viittaus arkiliikunnan ja työmatkaliikunnan terveyshyödyistä. Hyötyjä näyttäisi saavan, vaikka autoilisi osan matkoistaan, kunhan osan myös kävelee, pyöräilee tai kulkee julkisilla liikennevälineillä.

Fyysisen aktiivisuuden lisäksi tuloksiin on kuitenkin voinut vaikuttaa moni muukin seikka, joten niitä kannattaa tulkita maltillisesti.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage