‹ Takaisin

  |  30.09.2014

Valtaosa sydänkohtauksista estyisi oikeilla elintavoilla

Neljä viidestä miesten sydänkohtauksesta voitaisiin ehkäistä terveellisten elintapojen avulla.

Vaikutus saattaa olla jopa suurempi kuin tähän asti on ajateltu, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen mukaan pienimmässä sydänkohtausten vaarassa ovat savuttomat miehet, jotka käyttävät alkoholia kohtuudella, kävelevät tai pyöräilevät vähintään 40 minuuttia päivittäin, harrastavat muuta liikuntaa vähintään tunnin viikossa, eivät ole vyötäröltään lihavia ja syövät säännöllisesti hedelmiä, kasviksia, papuja ja muita palkokasveja, pähkinöitä, täysjyvätuotteita ja kalaa.

Tällaisten miesten sairastumisriski on peräti 90 prosenttia pienempi kuin miesten, jotka eivät noudata yhtäkään edellä mainituista terveellisistä tavoista.

Myös vähemmän täydellisesti elävien sairastumisriski pieneni mitä useampia terveellisiä elintapoja he noudattivat. Esimerkiksi terveellinen ruokavalio ja kohtuus alkoholin käytössä pienensivät sydänkohtausriskiä yhteensä 35 prosenttia, mikä sekin on paljon.

Ruotsalaisten tulokset vahvistavat jo valmiiksi laajaa näyttöä elintapojen merkityksestä sydänoireiden ja sydänsairauksien ehkäisyssä.

Tulokset julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 21 000 tervettä 45–79-vuotiasta miestä, joita seurattiin yhdentoista vuoden ajan.

UUTISPALVELU DUODECIM