Tärkeä tiedote   |  09.01.2018  Jäitkö ilman migreenilääkettä? Toimi silloin näin!

‹ Takaisin

10.03.2016

Vanhemmat vaikuttavat lasten munuaisterveyteen

Ylipaino ja kohonnut verenpaine vahingoittavat myös lasten munuaisia. Esimerkistä opitut terveelliset elintavat ovat tärkeitä pienestä pitäen, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto.

Ylipaino nostaa verenpainetta, huonontaa veren rasva-arvoja ja lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen – myös lapsilla. Suola kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta.

Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia ja vaikuttaa haitallisesti sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä 10.3., että munuainen on elimistön unohdettu supersankari. Se kestää paljon, toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen.

Munuaista pitää kuitenkin suojella.

– Lisää liikuntaa, vähennä suolaa ja sokeria, älä aloita tupakointia. Esimerkistä oppii, eivätkä hyvät elintavat tee hallaa vanhemmillekaan. Koko perhe voi yhdessä laittaa pelikonsolit piironkiin ja lisätä liikuntaa, unohtaa sokerilimut markettiin sekä vaihtaa sipsit juureksiin ja karkit hedelmiin. Kun liian suolan makuun ei pääse lapsena, on vähäsuolaista ruokavaliota helppo noudattaa myöhemminkin.

Myös lapsella voi olla munuaissairaus

Kroonista munuaisten vajaatoimintaa lapsilla aiheuttavat muun muassa synnynnäiset munuaisten- tai virtsateiden rakennepoikkeavuudet, perinnölliset munuaissairaudet ja tulehdukselliset sairaudet.

Äkillisen munuaisvaurion voi aiheuttaa infektio, virus, lääkeaineet ja voimakas verenvuoto tai palovamma.

– Munuaisten vajaatoiminnan hoito lapsella perustuu sen aiheuttajan lääke- tai leikkaushoitoon. Vuosittain 10–14 lapselle aloitetaan dialyysi, jos vakavan sairauden ainoa hoitomuoto on munuaisensiirto, kertoo lastentautien erikoislääkäri Timo Jahnukainen Lastenklinikalta.

Suomessa on tehty noin 250 munuaisensiirto lapselle tai nuorelle, puolet alle 5-vuotiaalle. Lasten munuaisensiirtojen tulokset Suomessa ovat huippuluokkaa. Suurin osa lasten munuaissairauksista ei johda munuaisensiirron tarpeeseen. Silti esimerkiksi nefroottinen syndrooma on hoidollisesti raskas lapselle ja perheelle. Rakennepoikkeamia voidaan korjata leikkauksin.


Myös lapsilta pitäisi kouluterveydenhuollon tarkastuksissa tai muun lääkärikäynnin yhteydessä mitata verenpaine. Tarvittaessa munuaisarvon voi tarkastaa verikokeella.

– Lapsella kohonnut verenpaine voi olla merkki munuaissairaudesta. Jos suvussa on jo todettu munuaissairauksia, myös lasten verenpaine kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti, Jahnukainen jatkaa.

TIINA KUOSA