Tärkeä tiedote   |  09.01.2018  Jäitkö ilman migreenilääkettä? Toimi silloin näin!

‹ Takaisin

08.03.2016

Varaudu siitepölykauteen

Hanki ajoissa uudet allergialääkkeet alkavan siitepölykauden varalle, muistuttaa Allergia- ja astmaliitto.

Luonnonvarakeskuksen norkkoseurannan perusteella siitepölyä saattaa olla tänä keväänä ilmassa keskimääräistä vähemmän. Allergia- ja astmaliitto kuitenkin painottaa, että siitepölyn määrää tärkeämpää on se, että allergiaoireet hoidetaan oikein ja tehokkaasti.

Osa siitepölyallergisista oireilee jo siitepölyn kaukokulkeumista, osa vasta runsaasta siitepölymäärästä. Määrät voivat vaihdella alueellisesti, joten allergiaa hoidetaan yksilöllisesti oireiden ilmaantuessa. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa vesinuha, aivastelu ja silmien tai kurkun kutina.

– Nyt kannattaa varmistaa, että lääkekaapin sisältö on kunnossa. Palauta viime keväänä avatut lääkepullot ja muut vanhentuneet lääkkeet apteekkiin ja hanki samalla uudet allergialääkkeet alkavaa siitepölykautta varten, muistuttaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Vuorenmaa opastaa, että antihistamiini alkaa tehota nopeasti. Siksi sen käyttöä ei tarvitse aloittaa viikkoja etukäteen vaan oireiden ilmaantuessa.

– Sen sijaan nenäsuihkeiden ja silmätippojen käyttö on hyvä aloittaa hieman ennakoivasti, koska paikallishoidot vaikuttavat tehokkaimmin vasta säännöllisessä käytössä.

Kutinaa porkkanasta

Siitepölyallergia ilmenee normaalien allergiaoireiden lisäksi myös ristiallergiana. Porkkana ja omena ovat tyypillisiä ristiallergian aiheuttajia.

Siitepölyn ja ristiallergiaa aiheuttavan ruoka-aineen proteiinit ovat samankaltaiset, minkä vuoksi allergisen elimistö oireilee myös ruoka-aineista. Kyseessä ei siis ole erillinen ruoka-aineallergia.

– Ristiallergian oireet ilmenevät yleensä vain siitepölykaudella ja lisäksi ne ovat tavallisesti lieviä. Porkkanaa, omenaa tai muuta ristiallergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta voi siis hyvin syödä oireiden sallimissa rajoissa, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

TIINA KUOSA

Lue Terveydeksi!-lehdestä vinkit siitepölyallergian halintaan >