‹ Takaisin

26.05.2017

Varo punkkia! Tarkista asutko puutiaisaivokuumeen riskialueella

Punkit levittävät borrelioosin lisäksi sairaalahoitoa vaativaa puutiaisaivotulehdusta (TBE), joka tarttuu muutamassa minuutissa punkin kiinnittymisestä.

,

Tulehdusta vastaan on rokote, jota suositellaan pitkiä aikoja riskialueilla viettäville.

Kenen kannattaa ottaa TBE-rokote?

Puutiaisaivotulehdusrokotuksen saavat kansallisen rokotusohjelman puitteissa ilmaiseksi Ahvenanmaalla vakituisesti asuvat ja vuodesta 2017 lähtien myös Paraisilla ja Simossa asuvat. Näissä kunnissa puutiaisaivotulehduksen riski on suurin.

THL suosittelee TBE-rokotusta, jos oleskelet pidempiaikaisesti alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus ylittää 15 tapausta 100 000 asukasta kohden vuodessa tai liikut luonnossa alueilla, joilla tulehduksen ilmaantuvuus ylittää 10 tapausta 100 000 asukasta kohden. Voit harkita rokotusta, jos liikut yli neljän viikon ajan erityisen paljon sellaisella alueella, jossa tulehduksen ilmaantuvuus on 1–10 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Rokotteen voi hakea lääkärin reseptillä apteekista, ja rokotteen voi antaa esimerkiksi terveydenhoitaja.

Tarkista asuin- tai mökkikuntasi TBE-ilmaantuvuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Katso punkkikartta.

TBE-rokote ei suojaa borrelioosilta

Punkit levittävät myös borrelioosia, joka on TBE:tä paljon yleisempi tulehdussairaus. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta. Suojaudu punkeilta, ja poista kiinnittyneet punkit mahdollisimman nopeasti.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos