‹ Takaisin

  |  01.10.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Vauvojen imetys on yleistynyt

Sekä täysimetys että imetys ovat yleistyneet vuodesta 2010. Tuoreen selvityksen mukaan vuoden ikää lähestyvistä vauvoista imetetään nykyään 58 prosenttia. Nuoret ja matalammin koulutetut äidit imettävät edelleen muita vähemmän.

,

Tuore imeväisruokintaselvitys osoittaa positiviivista kehitystä vauvojen imettämisessä. Alle kuukauden ikäisistä vauvoista 57 prosenttia oli täysimetettyjä ja lähes kaikki vauvat saivat äidinmaitoa ainakin jonkin verran. Neljän kuukauden ikäisistä vauvoista 50 prosenttia oli täysimetettyjä. Vuoden ikää lähestyvistä vauvoista 58 prosenttia imetettiin edelleen.

Täysimetys ja imetys ovat yleistyneet kymmenessä vuodessa selvästi. Neljän kuukauden ikäisten täysimetyksen yleisyys on vuosikymmenessä kasvanut 26 prosenttiyksikköä ja 11–12 kuukauden ikäisten imetys 21 prosenttiyksikköä.

Nuoret, matalammin koulutetut, ainoana aikuisena perheessä olevat tai tupakoivat äidit imettävät lapsiaan selvityksen mukaan vähemmän kuin muut äidit. Ensimmäisenä lapsena syntyneitä täysimetetään vähemmän kuin syntymäjärjestyksessä seuraavia lapsia. Myös ennenaikaisuus ja pieni syntymäpaino ovat yhteydessä vähäisempään imetykseen.

Imetys on yksi kansanterveyden peruspilareita: se vähentää tutkitusti lapsen ja myös äidin sairastuvuutta lyhyt- ja pitkäaikaisesti. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja THL ovat seuranneet Suomen imetystilannetta Imeväisruokintaselvityksen avulla vuodesta 1995.

Nyt julkaistu selvitys toteutettiin 47 Manner-Suomen kunnassa. Selvitykseen vastasi 3418 perhettä, ja vastausaktiivisuus oli 22 prosenttia.