‹ Takaisin

  |  22.01.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Vegaaniruokavalio laskee pikkulasten D- ja A-vitamiinitasoja

Tuoreen tutkimuksen mukaan vegaaniruokavalio muuttaa laaja-alaisesti lapsen aineenvaihduntaa. Täysin vegaanista ruokavaliota noudattavilla lapsilla on sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi alhaisemmat D-vitamiinitasot. Eroja havaittiin myös A-vitamiinitasoissa, kolesterolimuodoissa ja välttämättömien aminohappojen pitoisuuksissa.

,

Vegaanisen ruokavalion suosio kasvaa jatkuvasti erityisesti nuorten keskuudessa ja perheiden valintojen kautta ruokavalio yleistyy myös pikkulapsilla.

Tuore Helsingin yliopiston eri tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Tällä hetkellä lasten vegaaniruokavaliota koskevat ravitsemussuositukset perustuvat aikuistutkimuksiin.

Tutkimuksessa havaittiin, että vegaaniruokavalio muuttaa laaja-alaisesti lapsen aineenvaihduntaa. Täysin vegaanista ruokavaliota nauttivilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi alhaisemmat D-vitamiinitasot siitä huolimatta, että lapset söivät D-vitamiinilisää, ja näytteet otettiin kesän lopulla. Yllättäen myös A-vitamiinitasoja kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet. Kolesterolimuodot, välttämättömien aminohappojen ja näköjärjestelmän kehitykselle keskeisen DHA-rasvahapon tasot veressä olivat alhaiset ja folaattitasot vegaanilapsilla huomattavan korkeat.

- Tutkimuksemme osoittaa, että tiukkojen ruokavalioiden terveysvaikutuksia pikkulapsilla ei voi ennustaa aikuistutkimusten perusteella. D-vitamiiniin lisäksi myös vegaanilasten A-vitamiinitasoihin sekä monipuoliseen proteiininsaantiin tulee kiinnittää huomiota, sanoo tutkimusryhmän jäsen lääketieteen lisensiaatti Topi Hovinen.

Uudet löydökset alleviivaavat jatkotutkimusten tarvetta vegaanidieetin terveysvaikutuksista pikkulapsilla.

Helsingin yliopiston tutkimustulokset julkaistiin arvostetussa kansainvälisessä EMBO Molecular Medicine -lehdessä.