‹ Takaisin

  |  13.08.2021   |  TARU VANHALA   |  VERIPALVELU

Verenluovuttajia tarvitaan joka päivä

Pitkään jatkuneista helteistä ja koronaepidemiasta johtuen tänä kesänä on ollut haastavaa löytää riittävästi verenluovuttajia, kertoo Veripalvelu. Joka arkipäivä Suomessa tarvitaan noin 800 verenluovutusta riittävän verivalmistemäärän saamiseksi.

,

Potilaat eivät pidä kesälomaa. Syöpä- ja leikkauspotilaat, synnyttävät äidit, keskoslapset ja onnettomuuksien uhrit tarvitsevat verivalmisteita joka päivä. Luovutetusta verestä tehtävät verivalmisteet eivät kestä pitkää varastointia, ja tämän takia uutta verta tarvitaan jatkuvasti.

Helteinen kesä ja koronapandemia on tuoneet haasteita löytää riittävästi luovuttajia. Joka arkipäivä Suomessa tarvitaan noin 800 verenluovutusta riittävän verivalmistemäärän saamiseksi. Luovuttajia tarvitaan kaikista veriryhmistä. Veripalvelu on aktiivisesti kutsunut luovuttajia niin tekstiviesteillä kuin soittamalla. Toistaiseksi luovuttajia on riittänyt.

Uusia luovuttajia tarvitaan jatkuvasti

Monet verenluovuttajista ovat erittäin sitoutuneita ja käyvät luovuttamassa vuosi toisensa jälkeen. Osa joutuu kuitenkin lopettamaan tai keskeyttämään verenluovutukset esimerkiksi ikääntymisen, elämäntilanteen tai sairauksien takia. Siksi myös uusia luovuttajia tarvitaan jatkuvasti. 

Ensimmäistä kertaa verta voi luovuttaa 18–59 -vuotiaana. Jokainen ensimmäistä luovutusta pohtiva voi testata soveltuvuutensa verenluovuttajaksi osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.

Miehille suositellaan enintään 3–4 luovutuskertaa vuodessa. 18–25 -vuotiaille naisille suositellaan enintään yhtä luovutuskertaa vuodessa ja muille naisille 2–3 luovutuskertaa.

Veripalvelulla on koko koronavirusepidemian ajan ollut vahvat varotoimet, jotta luovuttaminen on turvallista. Koronavirusrokote ei estä verenluovutusta. Verenluovutukseen tulee varata aika Veripalvelun sivuilta. Kiinteiden luovutuspisteiden lisäksi Veripalvelu järjestää myös eri paikkakunnilla verenluovutustilaisuuksia.