‹ Takaisin

  |  17.10.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCK

Verenpainelääkitys laskee iäkkään dementiariskiä

Korkea verenpaine saattaa hoitamattomana altistaa dementialle, mutta verenpainelääkityksen avulla riski näyttäisi laskevan terveiden samanikäisten tasolle, kertoo tuore tutkimus.

,

Korkea verenpaine saattaa hoitamattomana altistaa dementialle, mutta verenpainelääkityksen avulla riski näyttäisi laskevan terveiden samanikäisten tasolle.

Tiedot käyvät ilmi 17 tutkimuksen meta-analyysista ja yhteensä 35 000 kotonaan asuvan keskimäärin 73-vuotiaan nelivuotisista seurantatiedoista.

Hoitamatonta korkeaa verenpainetta potevien riski sairastua dementiaan oli 42 prosenttia suurempi kuin samanikäisten, joilla ei ollut verenpaineongelmia, tulokset osoittivat. Jos verenpainepotilas sen sijaan oli asianmukaisella verenpainelääkityksellä, riski ei eronnut terveiden riskistä.

Yhteydet havaittiin riippumatta potilaiden iästä, sukupuolesta tai etnisestä taustasta. Myöskään tutkimusten alussa mitatut verenpainetasot eivät vaikuttaneet yhteyteen.

Korkeaa verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa. Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Korkea verenpaine altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Arviolta 100 000 suomalaista sairastaa lievää ja melkein yhtä moni pitemmälle ehtinyttä dementiaa.