Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  24.10.2019   |  EMMI PUUMALAINEN   |  INGIMAGE

Viileä ja juokseva vesi paras ensiapu palovammaan

Riittävän ensiavun tärkeydestä palovammojen hoidossa on saatu lisää näyttöä. Tutustu ohjeisiin jo ennen vahingon sattumista.

,

Lapsen palovammaa kannattaisi hoitaa laittamalla vamma juoksevan ja viileän veden alle vähintään 20 minuutiksi. Riittävä ensiapu vähentää lapsen vammoja ja ihosiirteiden tarvetta, tuore tutkimus vahvistaa.

Tutkimus julkaistiin Annals of Emergency Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 2 500 palovamman takia sairaalaan tuotua lapsipotilasta. Melkein kaikkien lasten palovammaa oli pidetty vedessä, mutta vain 70 prosentilla ensiapu oli kestänyt riittävät 20 minuuttia kolmen tunnin sisällä vammasta.

Tulosten perusteella riittävää ensiapua saaneet tarvitsivat ihosiirteen noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin lapset, jotka eivät saaneet ensiapua tai se oli liian lyhyttä. Vammat myös paranivat nopeammin tapauksissa, joissa ei tarvittu ihosiirteitä. Havainnot vahvistavat näyttöä riittävän ensiavun tärkeydestä palovammojen hoidossa.

Tiedätkö, miten toimia?

Suomalaissuosituksissa kehoitus upottaa palovamma-alue huoneenlämpöiseen veteen tai valuttaa vettä sen päälle 20 minuutin ajan on löytynyt jo pidempään. Kun aluetta viilennetään tarpeeksi pitkään, pystyt kudosvaurion lisäksi vähentämään kipua. 

Jos iho on erittävä tai siinä on rakkuloita, voit panna vaurio-alueen päälle palovamman hoitoon tarkoitetun apteekista ostettavan siteen. Side tulisi pitää kuivana ja vaihtaa parin päivän välein. Palovammat voivat tulehtua herkästi, joten älä puhko mahdollisia rakkuloita. Näin epäpuhtauksia ei pääse kudoksiin. Jos palovamma kuitenkin tulehtuu, hakeudu lääkäriin. Epäpuhtauksien välttämiseksi ei alkuvaiheessa suositella käyttämään voiteita. Vasta kun iho on alkanut jo paranemaan, voi esimerkiksi dekspantenolia sisältävällä voiteella helpottaa haava-alueen kiristävää tunnetta.

Tärkeää on myös tunnistaa, milloin palovamman takia on tarpeen hakeutua lääkäriin. Jos rakkulainen palovamma on kämmentä suurempi tai alue on hankalalla alueella esimerkiksi kasvoissa tai käsissä, on vauriota syytä käydä näyttämässä lääkärille. Lasten ja vanhusten kohdalla lääkäriin kannattaa hakeutua lievempienkin palovammojen kohdalla. Tietyt sairaudet, kuten diabetes heikentävät haavojen paranemista, jolloin haavan paranemista kannattaa seurata yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa.

Syvät palovammat, sähköpalovammat sekä hengitystiepalovammat vaativat lääkärin hoitoa. Syvän palovamman tunnistat siitä, että vaurioalue on kuiva, eikä se aisti kipua, koska hermopäätteet ovat vaurioituneet. Kipua voi tuntua kuitenkin reuna-alueilla. Iho on väriltään harmaa, helmenvalkea tai tumma ja hiiltynyt.

Palovammoilta voi kuitenkin välttyä helposti pienellä varautumisella. Yritä tunnistaa kodissasi vaaran paikat ja opeta lapsetkin olemaan varovaisia tulen tai kuumien nesteiden lähellä. Lisäksi kaikkein yleisimmältä palovamman aiheuttajalta, auringolta, on helppo suojautua aurinkovoiteella tai varjoon siirtymällä.

Lähde: Terveyskirjasto