Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  04.03.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Voimaharjoittelu voi ehkäistä korkeaa verenpainetta

Tuoreen tutkimuksen mukaan vähintään kerran viikossa lihasvoimaharjoituksia tekevillä esiintyy korkeaa verenpainetta noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin samanikäisillä, jotka eivät harjoita lihaksiaan.

,

Voimaharjoittelu voi ehkäistä verenpaineen kohoamista, vaikka puntteja nostelisi vain kerran viikossa, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,5 miljoonan terveyskyselyyn vuosina 2011–2017 vastanneen terveydenhuollon ammattilaisen tietoja, ja niiden perusteella vähintään kerran viikossa lihasvoimaharjoituksia tekevät potivat korkeaa verenpainetta noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät harjoittaneet lihaksiaan.

Yhteydet säilyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muun muassa osallistujien sosioekonominen asema, aerobinen liikunta, painoindeksi, tupakointi, alkoholin käyttö ja tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia sairauksia.

Lihasharjoittelun hyödyt on havaittu aiemminkin, ja verenpaineen lisäksi se voi auttaa muun muassa diabeteksen välttämisessä.

Tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim