‹ Takaisin

  |  08.09.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Yksinäisyys saattaa altistaa masennukselle, kroonisille kivuille ja uupumukselle

Yksinäiset kuusikymppiset saattavat sairastua masennukseen ikätovereitaan todennäköisemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. He ovat alttiita myös kroonisille kivuille ja uupumukselle.

,

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yksinäisyys saattaa altistaa masennukselle, kroonisille kivuille ja uupumukselle. Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä yksinäisyys, masennus ja muut oireet on yhdistetty toisiinsa aiemminkin, mutta tutkimuksista on ollut vaikea päätellä, onko yksinäisyys edeltänyt oireita vai johtunut niistä.

Tutkimuksessa asiaa selvitettiin seuraamalla 6 000 keskimäärin 65-vuotiasta lähes kahdeksan vuoden ajan. Yksinäisyydestä ja oireista kyseltiin vähintään kahdesti.

Itsensä yksinäiseksi kokeville ilmaantui seurannan aikana kroonisia kipuja viidenneksen todennäköisemmin kuin osallistujille, jotka eivät olleet yksinäisiä. Uupuneeksi itsensä alkoi kokea puolet useampi ja masennusoireita kehittyi kaksi kertaa todennäköisemmin.

Oireet myös kasautuivat ja yksinäisistä kaksi kertaa useammalla todettiin sekä masennusta, uupumusta että kipuja seurannan aikana, tutkijat kirjoittavat. Osallistujien ikä, sukupuoli, sosiaalinen ja taloudellinen asema, oireet tutkimuksen alussa tai asumisjärjestelyt (asuiko yksin vai puolison kanssa) eivät selittäneet tuloksia.

Aineisto ei paljasta, mistä yhteydet johtuvat, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Yksinäisyys on stressaavaa, mikä altistaa sairauksille. Yksinäisyys voi myös vaikuttaa elintapoihin ja vähentää muun muassa liikuntaa, mikä myös altistaa monille sairauksille.

Aiemmissa tutkimuksissa yksinäisyys ja sosiaalinen eristyneisyys on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin ja niistä aiheutuviin kuolemiin.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.