Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  27.09.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Yövuorot haastavia verenpainepotilaille

Säännöllisesti yötöitä tekevillä verenpainepotilailla on kohonnut riski sairastua diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja aivoverenkiertohäiriöön, kertoo tuore tutkimus.

,

Säännöllisesti yövuoroja tekevät verenpainepotilaat voivat työnsä takia olla suurentuneessa vaarassa sairastua diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja aivoverenkiertohäiriöön. Brittitutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että yötyö suurentaa kohonneeseen verenpaineeseen liittyviä terveysriskejä.

Tutkimukseen osallistui 37 000 brittiä, jotka olivat 40–69-vuotiaita keskimäärin 12-vuotisen seurannan alkaessa. Kaikkien osallistujien verenpaine oli koholla.

Säännöllisesti yövuoroja tekevät sairastuivat diabetekseen, sepelvaltimotautiin tai aivoverenkiertohäiriöön 16 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka työskentelivät vain päivisin. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos yövuoroja teki usein ja työ oli jatkunut pitkään etenkin, jos työntekijä oli luonnostaan aamurytminen.

Brittien tulokset vahvistavat näyttöä yötyöhön liittyvistä terveyshaitoista ja osoittavat niiden koskevan etenkin verenpaineongelmaisia. Aiemmissa tutkimuksissa haittoja on havaittu myös terveillä työntekijöillä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.