‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  27.03.2024   |  PETTERI HENRIKSSON   |  ISTOCK

Mikä avuksi kutiseviin silmiin?

"Silmäni ovat alkaneet vuotaa ja kutista voimakkaasti keväisin. Syön allergiaoireisiin antihistamiinia, mutta se ei auta silmäoireisiin. Mikä avuksi?"

Moni kokeilee ensimmäisenä antihistamiinitabletteja kaikkiin allergiaoireisiin. Itseasiassa allergisten silmäoireiden itsehoito suositellaan aloitettavaksi antihistamiinia sisältävillä silmätipoilla – hoitosuositukset ovat siis hieman muuttuneet vuosien varrella.

Antihistamiinisilmätipat ovat tehokkaita ja hyvin siedettyjä paikallislääkkeitä, joita on saatavana ilman reseptiä kolmella eri vaikuttavalla aineella. Allergisia silmäoireita voidaan hoitaa myös natriumkromoglikaattia sisältävillä silmätipoilla, mutta teho on heikompi, ja vaikutus alkaa hitaammin. Toisaalta juuri siksi ne soveltuvat säännöllisesti käytettäväksi koko allergiakauden ajan.

Jos paikallishoito silmätipoilla ei riitä lievittämään silmäoireilua, voidaan hoitoon lisätä antihistamiinitabletit. Jos silmäoireiden lisäksi kärsitte myös nenäoireista, kannattaa huomioida, että kortikosteroidi-nenäsumutteet auttavat jonkin verran myös silmäoireilua.

Jos oireet ovat olleet jokavuotisia ja häiritseviä, lääkkeet kannattaa hankkia apteekista keväällä jo ennen oireilun alkamista.

Jos itsehoito ei auta lievittämään silmäoireita riittävästi, kehotan kääntymään lääkärin puoleen. Reseptilääkepuolelta löytyy lisää vaihtoehtoja allergisen sidekalvotulehduksen hoitoon.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Lue lisää:

Voiko allergialääkkeitä ottaa ilman diagnoosia?

 

Apteekki

APTEEKKIHAKU