Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.06.2024   |  MIKA WALLIN   |  ISTOCK

Mitä mukaan trooppiseen maahan?

"Olen lähdössä kesän lopulla pidemmälle matkalle Aasiaan. Mitä lääkkeitä reissuun kannattaa ottaa mukaan?"

"Matkalle kannattaa ottaa mukaan ainakin kortisonivoidetta, antihistamiinia ja kipu/kuumelääkettä. Lisäksi kannattaa muistaa pakata mukaan säännölliset lääkkeet. Säännöllisesti käytetyistä lääkkeistä tulee ottaa mukaan varmuuden vuoksi jonkin verran suunniteltua matkaa pidempi määrä. Lisäksi reseptit kannattaa uusia ajoissa, jotta lääkkeitä on riittävästi.

Matkustaessa ulkomaille kannattaa kuljettaa lääkkeet alkuperäispakkauksissa ja pakata lääkkeet käsimatkatavaroihin. Lisäksi kannattaa ottaa mukaan englanninkielinen reseptilääkkeiden yhteenvetotuloste, jonka saa apteekista.

Oma haasteensa on maakohtaisissa rajoituksissa, sillä trooppiset maat eivät kuulu Schengen-alueeseen. Kannattaa selvittää lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset ennen matkaa. Schengen-alueen ulkopuolisissa maissa voi olla suuria eroja siinä, miten paljon ja mitä lääkkeitä maahan saa tuoda. Myös mahdollisten läpikulkumaiden säännöt ja rajoitukset on hyvä selvittää etukäteen.

Joissakin tilanteissa saatetaan edellyttää esimerkiksi tuontilupaa tai viranomaisen antamaa todistusta. Tietoa lääkkeiden tuontia koskevista rajoituksista voit pyytää kohdemaan tulliviranomaisilta. Voit myös tiedustella asiaa kohdemaan rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeltä tai Suomen suurlähetystöstä.

Matkustaessa kannattaa lisäksi huolehtia riittävästä rokotesuojasta. Kaikilla matkailijoilla tulisi olla kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotteet voimassa, eli jäykkäkouristus-kurkkumätä (dT) ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotteet matkakohteesta huolimatta. Lisäksi moniin maihin suositellaan otettavaksi myös hepatiitti A, kausi-influenssa- ja koronarokotetta.

Rokotesuositus kannattaa tarkistaa maakohtaisesti ja riskiarvion perusteella voidaan tarvita muitakin rokotteita, kuten hepatiitti B-, Japanin aivotulehdus-, kolera-, lavantauti- ja denguerokote. Maakohtaiset suositukset on kätevä tarkistaa Rokote.fi-sivuilta.

Trooppisiin maihin matkustaessa ei voi korostaa liikaa auringolta suojautumiselta. Matkalaukkuun kannattaa pakata riittävästi aurinkovoiteita korkealla suojakertoimella."

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?

Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 2/2024

Lue lisää:

Mikä auttaisi suonenvetoihin?

Voiko allergialääkkeitä ottaa ilman diagnoosia?

Miksi laktoosittomia lääkkeitä on niin vähän?

Apteekki

APTEEKKIHAKU