‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  30.01.2024   |  MIKA WALLIN

Mitä tarkoitetaan reseptin mitätöinnillä?

Kuulin, että reseptin voi mitätöidä. Millaisessa tilanteessa näin tapahtuu?

"Voimassa oleva resepti voidaan tarvittaessa mitätöidä. Reseptitiedot jäävät mitätöinnin jälkeen edelleen Reseptikeskukseen näkyviin, mutta reseptillä ei ole enää mahdollista ostaa lääkettä.

Mitätöinti on aiheellista etenkin lääkitysmuutostilanteissa. Jos tarpeettomia reseptejä ei poisteta Reseptikeskuksesta, käytöstä poistetut lääkkeet tai väärät vahvuudet voivat aiheuttaa riskejä lääkitysturvallisuudelle. Asiakas tai puolesta asioiva omainen voi esimerkiksi epähuomiossa ostaa väärän lääkkeen apteekista.

Mitätöintiä ei voi tehdä itse OmaKannassa, vaan se tehdään asiakkaan pyynnöstä apteekissa tai hoitavassa terveydenhuollon yksikössä. Lääkäri voi mitätöidä kirjoittamansa reseptin myös ilman potilaan suostumusta tilanteissa, joissa potilas on esimerkiksi tahallisesti antanut virheellistä tietoa. Tämä koskee yleensä lääkkeiden väärinkäyttötapauksia.

Turhien reseptien mitätöinti ei maksa mitään apteekissa ja sillä voidaan välttää monta lääkityksen sudenkuoppaa. Sanoisin siis, että se on ehdottoman hyödyllistä."

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta? Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Lue lisää:

Näkeekö farmaseutti potilastietoni?

Miksi säännöllisen lääkkeen resepti pitää uusia?

Uskallanko vaihtaa lääkkeeni halvempaan?

Apteekki

APTEEKKIHAKU