‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  07.05.2024   |  PETTERI HENRIKSSON   |  ISTOCK

Voiko kaikki lääkkeet jakaa dosettiin?

"Jaan lääkkeeni viikoittain dosettiin. Onko olemassa lääkkeitä, joita ei saa laittaa dosettiin? Useiden lääkkeiden säilytysohjeissa sanotaan, että ne on suojattava valolta ja kosteudelta."

Säännöllisesti otettavien lääkkeiden jako ennalta lääkeannostelijaan eli niin sanottuun dosettiin on erittäin järkevää, varsinkin jos lääkkeitä on useita. Tällä lailla vältetään unohduksia ja sekaannuksia – vain ohjeen mukaan otettu lääke auttaa! Suosittelen teitä ensimmäiseksi laatimaan ajantasaisen lääkityslistan, johon merkitsette kaikki käytössä olevat lääkkeenne ja ravintolisänne ja niiden ottoajankohdat. Apteekista saa lomakkeita lääkityslistan tekemistä varten, ja voimme myös auttaa listan laatimisessa. Lääkityslistan avulla annostelijan täyttö hoituukin sitten sujuvasti.

Lääkeannostelijaan jaetaan useimmiten viikon lääkitys, ja annostelijoita löytyy apteekin valikoimasta monia eri malleja. Monilokeroiseen annostelijaan sopii kerrallaan viikon lääkkeet parhaimmillaan neljälle eri ottoajankohdalle vuorokaudessa.

Lääkeannostelija on tarkoitettu suun kautta otettaville tableteille ja kapseleille. Muita lääkemuotoja, kuten lääkelaastareita ja inhalaatioita, ei annostelijaan voi jakaa. Ennen jakelun aloittamista on pohdittava lääkkeiden säilyvyyttä alkuperäispakkauksen ulkopuolella, kuten olette tehnytkin. Onneksi lähes koskaan säilyvyys ei ole esteenä viikon säilytykselle annostelijassa, joten liki kaikki tabletit ja kapselit soveltuvat jaettavaksi.

Useimpien lääkkeiden säilytysohjeissa mainitaan valolta ja kosteudelta suojaaminen, eikä se tarkoita, että jakelu annostelijaan olisi kielletty. Jos lääke on hauras tai erityisen herkkä valolle ja kosteudelle, kuten suussa hajoava tabletti, sitä ei voi jakaa annostelijaan. Lääkkeen pakkausselosteesta saa tietoa, mikäli säilyvyys pakkauksen ulkopuolella on erityisen lyhyt, mutta valitettavasti sanamuodot eivät aina ole helposti tulkittavia. Varmistakaa siis apteekistanne, miten käyttämänne lääkkeet soveltuvat jaettavaksi annostelijaan.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Lue lisää:

Soveltuvatko kaikki lääkkeet annosjakeluun?

Mikä on rinnakkaislääke?

Voinko noutaa äitini lääkkeet?

Apteekki

APTEEKKIHAKU