Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

Ihonhoito  |  01.02.2024   |  JAANA TAPIO   |  ISTOCK

Apua arpiin

Ihon arpeutuminen on luonnollinen prosessi. Arpeutumista sinänsä ei voi estää, mutta arpea voi kuitenkin hoitaa siten, että siitä olisi mahdollisimman vähän haittaa.

Arpia voivat haavojen lisäksi aiheuttaa akne, tulehdukset ja ihon venyminen esimerkiksi raskauden tai painonmuutosten yhteydessä. Ihon arpeutuminen on luonnollinen prosessi, joka tapahtuu kehon korjatessa ihoon aiheutunutta vauriota. Arpeutumista sinänsä ei voikaan estää, mutta arpea voi kuitenkin hoitaa siten, että siitä olisi mahdollisimman vähän haittaa. Raskausarpiin voi koettaa varautua jo ennalta ihoa kosteuttamalla, jotta iho pysyy kimmoisana ja joustavana.

Voiteet, silikonigeelit ja -teipit avuksi

Arpea voi alkaa hoitaa siinä vaiheessa, kun haava on umpeutunut ja mahdolliset ompeleet on poistettu. Haavan tulisi olla siististi suljettu, jotta myös arpi paranisi kauniisti. Jos haavan päälle on muodostunut rupea, sitä ei saa repiä irti.

Haavaa kannattaa rasvata pari kertaa päivässä ja aina pesun jälkeen esimerkiksi perusvoiteella. Rasvaus auttaa, jos haava tuntuu kiristävältä ja ärtyneeltä.

Perusvoiteen ohella voi käyttää arpienhoidon erikoisvoiteita, joissa on esimerkiksi rauhoittavia ja ihoa vahvistavia ainesosia. Arven voi myös peittää erityisellä silikonigeelillä, joka muodostaa sen päälle kosteutta sitovan kalvon. Samaan tarkoitukseen sopivat silikonilevyt ja -teipit.

Hieronta ja liikunta auttavat

Arpea ja ihoa sen ympärillä kannattaa myös hieroa ja venyttää. Liikunta on arvelle pääsääntöisesti hyvästä, koska liikunta lisää verenkiertoa myös arpialueella. Jos arpi kuitenkin on kohdassa, jossa liike saa sen ärtymään, kannattaa olla varovainen.

Erityisesti kesäaikaan arpi on tärkeä suojata aurinkovoiteella, koska arpikudos palaa muuta ihoa herkemmin.

Arpien liikakasvu on perinnöllinen taipumus

Joskus arvessa alkaa esiintyä liikakasvua, jota on kahta tyyppiä. Hypertrofinen arpi yleensä vaalenee ja pienenee ajan myötä, kun taas keloidi jää pysyväksi. Molemmat arvet kohoavat ihon pinnasta, mutta keloidi kasvaa myös terveen ihon alueelle, kun taas hypertrofinen säilyy alkuperäisellä haava-alueella. On vaikea ennakoida, kenelle liikakasvua tulee, mutta jos sellaista on aiemmin tullut, on taipumus jatkossakin olemassa. Osittain taipumus on myös perinnöllinen. Jos keloidimuodostumaa on, ei arpea lähdetä herkästi korjaamaan leikkauksella, koska leikkaus voi vain pahentaa asiaa.

Milloin arpea pitää näyttää lääkärille?

Arpi kannattaa näyttää lääkärille, jos se alkaa muuttaa muotoa ja väriä, koska silloin siinä voi olla tulehdus tai jopa pahanlaatuinen ihomuutos. Jos arven ulkonäkö häiritsee muuten vain, lääkärit voivat hoitaa arpia kemiallisesti, laserhoidoin ja plastiikkakirurgisesti ja kosmetologit tehdä niille happokuorintoja ja mikroneulausta. Ennen toimenpiteitä arven pitää kuitenkin antaa parantua kunnolla, vähintään vuoden ajan.

Asiantuntijana farmaseutti-kosmetologi-estenomi (YAMK) Sophia Hudd, Vaasan Hietalahden apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 4/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU