Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

Ihonhoito  |  02.07.2024   |  JAANA TAPIO   |  ISTOCK

Aurinko hellii, mutta ei kaikkia

Aurinko antaa väriä iholle, mutta aiheuttaa myös ikäviä ihovaivoja. Auringon aiheuttamat iho-ongelmat hoituvat usein kotikonstein ja apteekin neuvoin.

Auringonpaiste virittää kesätunnelmaan, mutta aina iho ei ole auringonsäteistä mielissään. Auringon UVA- ja UVB-säteet paitsi saavat ihon ruskettumaan myös vanhentavat ihoa ja aiheuttavat ryppyjä. Myös pisamat, maksaläiskät ja muut pigmenttihäiriöt lisääntyvät auringossa. 

Liiallinen auringossa olo voi saada kenen tahansa ihon palamaan, ja onkin tärkeää suojata iho auringolta joka päivä. Aurinkovoiteen suojakertoimen on syytä olla korkea, mielellään 50, ja voidetta pitää muistaa levittää myös hankaliin paikkoihin, kuten korvanlehtiin, polvitaipeisiin ja jalkapöytiin, jos jalassa on sandaalit. Myös päälaki palaa helposti, jos päässä ei ole hattua. Toistuvien palamisten seurauksena iholle jää trauma, eli iho on jatkossa alttiimpi auringon aiheuttamille vaurioille. Myös ihoa ohentavat lääkkeet, kuten aknelääkkeet, voivat altistaa aurinkoihottumalle tai palamiselle. Pahimmillaan liiallisen auringonoton seurauksena on ihosyöpä.

Vaalea- ja herkkäihoiset ovat erityisen alttiita auringon aiheuttamille iho-ongelmille, kun taas helposti ruskettuvat ovat niiltä paremmin suojassa. Myös lasten iho on herkempi palamiselle ja pitää aina suojata auringolta kunnolla, mieluiten vaatetuksella ja oleilemalla kuumimpaan aikaan pois auringosta. 

Aurinkoihottumaa ja hikinäppyjä

Aurinko voi aiheuttaa aurinkoihottumaa, joka näkyy iholla allergian tapaisina näppylöinä, kutinana ja punoituksena etenkin käsivarsissa ja kasvoilla. Jos aurinkoihottumaan on taipumusta, kannattaa iho suojata aurinkovoiteella jo varhain keväällä. Illalla aurinkovoide poistetaan huolellisesti ja iholle levitetään ihoa hoitavia tuotteita, kuten aloe veraa. Myös punoittavaa, palanutta ihoa voi hoitaa aloe veraa tai dexpantenolia sisältävällä voiteella. 

Hikinäpyt liittyvät helleaaltoon tai kuumaan ilmastoon. Ihon talirauhanen tukkeutuu ja iholla olevat bakteerit ärsyttävät ihoa. Hikinäpyt voivat hävitä itsekseen, mutta myös ihon puhdistus, viilennys ja tarvittaessa kortisonipohjainen voide auttavat. Myös ruusufinni saattaa reagoida sääolosuhteiden muutoksiin ja ärtyä auringosta. 

Auringosta voi olla ihopulmissa myös hyötyä. Akne ja atopia saattavat lievittyä auringonvalossa, koska aurinko kuivattaa rasvoittuvaa ihoa ja iho saa auringosta vahvistavaa D-vitamiinia. Akne ja arvet eivät myöskään erotu ruskettuneella iholla yhtä hyvin kuin vaalealla. Myös psoriasikseen auringolla on tulehdusta lievittäviä vaikutuksia.

Auringon aiheuttamat iho-ongelmat hoituvat usein kotikonstein ja apteekin neuvoin, mutta jos auringonpolttama iho on vesikelloilla ja märkii, kannattaa se näyttää lääkärille. Muissa iho-ongelmissa on syytä kääntyä lääkärin puoleen vaivan jatkuessa pitkään ja jos itsehoito ei auta.

Asiantuntijana kosmetologi Marjaana Tuohimaa, Apteekki Kivihaka, Vaasa

Julkaistu Terveydeksi! 2/2024

 

Apteekki

APTEEKKIHAKU