‹ Takaisin

Ihonhoito  |  30.01.2023   |  JAANA TAPIO   |  ISTOCKPHOTO

Couperosa-iho kaipaa hellyyttä

Kuuma, kylmä ja liian voimakkaat tuotteet pahentavat couperosaa. Oikeilla tuotteilla ja hoitorutiineilla punoitus pysyy kurissa.

Kun ihon pintaverisuonet ovat laajentuneet ja iho punoittaa, puhutaan couperosa-ihosta. Punoitusta esiintyy varsinkin poskipäillä ja nenänpielissä. Alussa punoitus on lehahtelevaa ja ajoittaista, mutta se voi myös jäädä pysyväksi.

Couperosan syntymekanismeja ja syytä ei täysin tunneta, mutta joskus taipumus on perinnöllinen. Lääketieteessä couperosan ajatellaan olevan ruusufinnin eli rosacean esiaste. Naisilla couperosaa on enemmän kuin miehillä. Tyypillisimmin couperosa vaivaa ohut- ja herkkäihoisia mutta voi kehittyä mille tahansa ihotyypille. Joskus couperosa voi syntyä, jos ihoa hoitaa omalle ihotyypille sopimattomilla tuotteilla. Alkoholi, mausteiset ruuat, tupakointi ja stressi voivat nekin näkyvä iholla.

Suojaa couperosa-iho kylmältä ja kuumalta

Suomalaisten iho on tyypillisesti ohut, ja couperosaa esiintyykin maassamme paljon. Myös ilmastolla on asiassa osansa, koska lämpötilan vaihtelut voivat pahentaa ongelmaa. Pakkasella kasvot kannattaa suojata huivilla tai voiteella, joka sisältää öljyjä tai esimerkiksi mehiläisvahaa. Voide on muistettava lisätä vähintään puoli tuntia ennen ulkoilua. Aurinkovoidetta on syytä käyttää lähes ympäri vuoden. Saunomista ei couperosa-ihoiselle suositella, mutta jos kuitenkin saunoo, kasvojen punoittavat kohdat olisi hyvä suojata pyyhkeellä tai esimerkiksi paksulla perusvoiteella.

Couperosa-taipumuksesta ei pääse kokonaan eroon, mutta hyvällä hoidolla ja oikeilla tuotteilla vaiva pysyy kurissa. Iho puhdistetaan aamuin illoin hellävaraisella puhdistusaineella. Esimerkiksi maitomaiset emulsiot ja ­puhdistusvoiteet sopivat hyvin couperosa-iholle. Muutkin tuotteet valitaan herkälle iholle sopivina, rauhoittavina ja suojaavina. Joissakin hoitovoiteissa ja meikkituotteissa on punaisuutta neutralisoivia ainesosia eli vihreää pigmenttiä, jotka saavat ihon näyttämään tasaisen väriseltä.

Vältä voimakkaita tuotteita

Raemaisia, kuorivia ainesosia vältetään. Kannattaa kokeilla kuorintavoidetta, joka ei sisällä mekaanisesti kuorivia ainesosia ja joka jätetään iholle vaikuttamaan ennen pois huuhtelua. Perinteisiäkin kuorivia tuotteita voi käyttää kasvojen niille osille, joissa couperosaa ei esiinny.

Tarvittaessa voi testata, rauhoittaisivatko omaa ihoa tuoksuttomat ja alkoholittomat tuotteet. Joskus myös liian voimakkaat ikääntymisen vaikutuksia vastaan taistelevat tuotteet voivat pahentaa couperosaa.

Hoitamattomana couperosa voi pahentua ja muuttua näppyläiseksi ja märkärakkulaiseksi ruusufinniksi. Ruusufinniä epäiltäessä pitää hakeutua ihotautilääkärin puheille oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

Vinkkejä oman ihotyypin tunnistamiseen ja tuotteiden valintaan kannattaa kysyä apteekin asiantuntijoilta.

Asiantuntijana Maria Petsalo farmaseutti-kosmetologi, Mäntän apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 4/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU