‹ Takaisin

Itsehoito  |  30.05.2016

Kuiva juttu

Suun ja intiimialueen limakalvot sekä silmät kuivuvat etenkin ikääntyessä, mutta vaiva voi kiusata myös nuorempia. Tukalaan oloon on kuitenkin saatavilla helpotusta.

Suu kosteaksi

Normaalisti ihmisellä erittyy 0,5−1 litraa sylkeä vuorokaudessa. Sen tärkeänä tehtävänä on pitää suu kosteana ja puhtaana: sylki huuhtelee limakalvoja ja hampaita estäen siten myös reikiintymistä.

Vähentynyt syljeneritys vaikuttaa suun hygieniaan, minkä vuoksi hengitys voi olla pahanhajuista. Myös suuinfektioiden ja karieksen riski kasvaa. Lisäksi nieleminen, syöminen ja puhuminen vaikeutuvat.

Suun kuivuminen yleistyy iän myötä. Lääkkeet ja erilaiset sairaudet voivat aiheuttaa vaivaa nuoremmillekin: muun muassa antihistamiinit, nesteenpoisto-, masennus- ja reumalääkkeet sekä diabetes ja Sjögrenin syndrooma kuivattavat suuta. Sädehoitokin heikentää syljeneritystä. Myös tupakoijat kärsivät usein kuivasta suusta.

Happamat juomat, kuten kahvi, voivat aiheuttaa kuivan suun tunnetta. Veden nauttiminen helpottaa kuivuuden tunnetta. Veden riittävä nauttiminen on muutenkin hyväksi, joten sitä kannattaa siemailla pitkin päivää.

Apteekista saa erilaisia valmisteita, jotka kostuttavat suuta ja lisäävät syljeneritystä. Imeskelytabletteja on helppo pitää mukana koko päivän. Joissakin valmisteissa on ksylitolia tai fluoria – ne ovat hampaille hyväksi.

Suusuihke sopii vaikka yöpöydälle: ennen nukkumaan menoa ja aamulla herätessä suihke on käden ulottuvilla. Suu kuivuu yön aikana varsinkin, jos hengittää suun kautta. Kosteutukseen on saatavilla myös geelejä. Kotikonstina voi kokeilla ruokaöljyä.

Hyvää suuhygieniaa kannattaa vaalia. Hampaiden pesu aamuin illoin kuuluu arjen rutiineihin, ja hammaslääkärillä tulisi käydä säännöllisin väliajoin.

Jos suun kuivuminen johtuu lääkkeestä, kysy lääkäriltä, voiko lääkkeen vaihtaa toiseksi.

Helpotusta intiimialueelle

Puolet suomalaisnaisista kärsii intiimi-alueen kuivuudesta jossain vaiheessa elämäänsä. Kun vaihdevuosina estrogeenituotanto heikentyy ja myöhemmin hiipuu, emättimen limakalvot alkavat kuivua ja ohentua. Kuivuusongelma vaivaa myös nuorempia naisia, joilla on käytössä ehkäisypillerit tai jotka imettävät.

Pikkuhousunsuojat, stringit ja kireät housut voivat aiheuttaa vaivoja, kun ilma ei vaihdu alapäässä. Peseytymiseen ei tarvitse käyttää pesuainetta tai sen pH:n on oltava alle 5. Yleensä pelkkä vesipesu riittää intiimihygieniaan.

Limakalvojen kuivuus voi ilmetä tukalana olona, kirvelynä, kutinana ja arkuutena. Vaivaa kannattaa aina hoitaa. Kuivuus vaikuttaa emättimen normaaliin bakteeri-kantaan, jolloin bakteeri- tai hiivatulehdusten riski kasvaa. Estrogeenin puuttuessa intiimialue on myös altis tulehduksille.

Lisäksi hauraat limakalvot eivät kestä mekaanista liikettä. Yhdyntä on kivuliasta ja saattaa aiheuttaa haavaumia, jolloin infektioherkkyys kasvaa.

Kosteutusvoiteet ja -puikot helpottavat oloa. Jotkut valmisteet sisältävät maitohappoa, joka ylläpitää emättimen bakteeri-tasapainoa. Maitohappobakteereja saa myös suun kautta otettavina valmisteina. Naishormonia eli estriolia tai estradiolia sisältävää valmistetta kannattaa käyttää vaihdevuosien jälkeiseen kuivuuteen. Valmiste vaikuttaa paikallisesti suoraan limakalvoihin.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos itsehoito ei auta tai jos oireiden syystä ei ole varmuutta. Myös ylimääräiset tai veriset vuodot sekä kivut, virtsaamisvaivat ja tulehdukset vaativat lääkärin hoitoa.

Katse silmiin

Vaikka toisin luulisi, kuivasilmäisyys saa silmät vetistämään. Silmissä voi olla roskan ja väsymyksen tunnetta, ja ne saattavat punoittaa ja kirvellä. Vaiva on yleisempi kuin suun kuivuminen. Syynä ovat talven kuiva pakkassää ja kevään siitepölykausi sekä koneellinen ilmastointi ja näytepäätetyöskentely.

Myös allergiat, vaihdevuosien hormonipuutos, taittovirheleikkaus ja glaukooma kuivattavat silmiä. Vaivaa voi aiheuttaa lääkitys, kuten esimerkiksi ehkäisypillerit, beetasalpaajat, antihistamiinit ja nesteenpoistolääkkeet.

Kuivia silmiä voi hoitaa kosteuttavilla silmätipoilla ja -voiteilla. Jos yksi valmiste ei tunnu tehoavan, kannattaa kokeilla erityyppisiä vaihtoehtoja. Saatavilla on muun muassa silmätippoja, jotka vaikuttavat juuri siihen kyynelnestekerrokseen, jossa ongelmaa ilmenee. Jos esimerkiksi lipidirauhaset toimivat heikosti, täsmävalmisteesta, lipiditipoista, on apua.

Apteekin asiantuntijat neuvovat, millainen tuote olisi sopiva silmien kuivumiseen. Usein paras valmiste löytyy itse kokeilemalla, koska ongelma on niin yksilöllinen. Jos itsehoito ei auta, kannattaa mennä lääkäriin.

Kuivista silmistä ei kannata kärsiä ja hoitoon on hyvä turvautua ajoissa. Silmäluomen mekaaninen liike voi vahingoittaa silmän kalvoa, jos siinä on vain vähän voitelevaa kerrosta. Jos sarveiskalvoon tulee haavaumia, bakteerit voivat aiheuttaa silmätulehduksen. Oireena on silmien rähmiminen, jolloin on syytä mennä lääkäriin.

Ikääntyvän kannattaa käydä parin vuoden välein silmälääkärissä.

teksti Tarja Västilä, kuva iStockphoto

Asiantuntijana apteekkari Sirkku Alaranta, Taivassalon apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 2/2016

Apteekki

APTEEKKIHAKU