‹ Takaisin

Ihonhoito  |  24.10.2023   |  JAANA TAPIO   |  ISTOCK

Teini-ihokin kaipaa kosteutta

Ihon vääränlainen tai puutteellinen hoito voi pahentaa aknea ja toisaalta hyvä hoito hillitä ja ennaltaehkäistä. Tyyppivirhe akneihon hoidossa on liian kuivattavat tuotteet.

Akne puhkeaa usein teini-iässä, jolloin ihon talineritys lisääntyy, talirauhasten bakteerimäärä kasvaa ja rauhaset tukkeutuvat. Seurauksena on mustapäitä tai finnejä kasvojen iholla, joskus myös rintakehällä, hartioilla ja selässä.

Aknen hoitoon vaikuttaa sen vaikeusaste. Komedoakne on aknen lievin muoto, ja siinä esiintyy lähinnä musta- ja valkopäitä. Märkänäppyläinen akne finneineen on se tavallisin akne, kun taas kystinen akne ja onteloakne ovat vaikeita aknen muotoja. Aknen syynä ovat hormonaaliset tekijät ja joskus myös perinnöllisyys. Akne voi puhjeta kaikille ihotyypeille, myös kuivalle iholle.

Ihon vääränlainen tai puutteellinen hoito voi pahentaa aknea ja toisaalta hyvä hoito hillitä ja ennaltaehkäistä. Kasvojen iho puhdistetaan aamuin illoin puhdistusaineella ja puhdistus viimeistellään kasvovedellä. Kosteutuksesta pitää huolen kevyt kosteusvoide, joka ei tuki ihohuokosia. Ihon voi kuoria yhdestä kahteen kertaa viikossa kuorinta-aineella, mutta mikäli ihossa on märkänäppylöitä, ei kuorintaa tule käyttää.

Hoidon tyypillisin virhe on suosia liian voimakkaita puhdistustuotteita, jotka kuivattavat ihoa. Joskus myös kosteuttaminen unohdetaan kokonaan. Aknelle sopivat tuotteet sisältävät kevyesti kuorivia hedelmähappoja, jotka nopeuttavat ihosolujen uusiutumista. Salisyylihappo puolestaan rauhoittaa tulehdusta ja ehkäisee ihohuokosten tukkeutumista, glyseroli kosteuttaa. Myös tuotteen rauhoittavat ainesosat ovat tärkeitä.

Säännöllinen ihonpuhdistusrutiini on syytä aloittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun alkaa meikata, ja mielellään ennaltaehkäisevästi, vaikkei aknea olisikaan. Ihonpuhdistus kannattaa kuitenkin aina, vaikkei meikkaisikaan. Terveellinen ruokavalio ja veden juominen pitävät osaltaan huolta ihon kunnosta.

Milloin akne vaatii lääkärikäyntiä?

Finnejä ja mustapäitä ei saa puristella, koska silloin ihoon voi joutua bakteereja, jotka edesauttavat tulehduksia. Puristelu voi myös aiheuttaa arpia. Sen sijaan kannattaa käyttää paikallistuotteita, jotka nopeuttavat finnien paranemista. Näppylöitä voi myös peittää meikkivoiteella tai peitepuikolla.

Ihotautilääkärin puheille on syytä hakeutua, jos kokee oireet vaikeina tai tilanne tuntuu kotihoidosta huolimatta pahenevan. Hyvä ja ajoissa aloitettu hoito ehkäisee arpien syntymistä. Lääkäri voi määrätä akneen lääkegeelejä ja -voiteita, antibiootteja, e-pillereitä tai vaikeimmissa tapauksissa isotretinoiinia, joka vähentää voimakkaasti ihon talineritystä mutta myös kuivattaa ihoa ja limakalvoja.

Asiantuntija Lotta Kämäräinen, lääketeknikko-kosmetologi, Iisalmen Keskusapteekki

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023

Lue lisää:

Valitse oikea puhdistustuote

Onko se aknea?

Apteekki

APTEEKKIHAKU