‹ Takaisin

Ihonhoito  |  08.05.2024   |  TARU VANHALA   |  ISTOCK

Viisi vinkkiä rakkojen ehkäisyyn

Kesä on pikkukenkien, sandaalien ja rakkojen aikaa. Ikäviä hiertymiä pystyy ehkäisemään helpoilla konsteilla.

Rakot ovat yleisin ihovaurio ja varma kesänmerkki. Kun ihoon kohdistuu liian voimakas tai pitkäkestoinen venytys, ihon ylempien kerrosten väliin muodostuu kudosnesteen täyttämä tasku. Oikeilla kenkävalinnoilla ja pienillä kotikonsteilla rakkojen syntymistä on mahdollista estää.

1. Totuta jalka uusiin kenkiin

Vältä uusia kenkiä pitkillä kävelymatkoilla. Tuoretta kenkäparia kannattaa ajaa sisään, eli käyttää ensin lyhyempiä aikoja, jotta se muotoutuu jalkaan. Kengät kannattaa aina ostaa iltapäivällä, kun jalka on päivän mittaan levinnyt. Ahdas kenkä altistaa rakoille.

2. Valitse hengittävät jalkineet

Suosi kengissä hengittäviä materiaaleja. Hikoilu lisää kitkaa ihon ja kengän välillä ja lisää rakkojen syntyriskiä. Pitkillä vaelluksilla on esimerkiksi hyvä vaihtaa sukat säännöllisesti kuiviin.

3. Käytä laastareita ennaltaehkäisevästi

Rakkolaastarit lievittävät tehokkaasti kipua, mutta niitä voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Jos juhlakorkkarit hiertävät joka kerta pikkuvarpaat tai kantapäät rakoille, hankauskohdat kannattaa suojata huomaamattomalla hydrokolloidilaastarilla jo etukäteen.

4. Vähennä kitkaa

Rakkoja voi ehkäistä myös sivelemällä vaseliinia tyypillisiin hankauskohtiin. Apteekin valikoimasta löytyy tähän tarkoitukseen myös kätevä rakonestopuikko. 

5. Vähennä hikoilua

Voimakkaasti hikoileviin jalkoihin kannattaa kokeilla talkkia. Talkki imee iholta kosteutta ja vähentää hankausta. Myös alumiinisuoloja sisältäviä antiperspirantteja voi käyttää jalkoihin estämään hikoilua.

Apteekki

APTEEKKIHAKU