Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  01.09.2023   |  TIINA LAANINEN   |  ISTOCKPHOTO

Eroon pahanhajuisesta hengityksestä

Useimmiten halitoosin syy on puutteellinen suuhygienia. Tehokkaat tuotteet ja asiantuntevat ohjeet löytyvät apteekista.

Koska vaihdoit viimeksi hammasharjan?

Kärsitkö pahanhajuisesta hengityksestä? Sen yleisin syy on huono suuhygienia, jolloin suun bakteeritoiminta tuottaa pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa hammasharja. Jos pään harjakset repsottavat tai et muista, koska olet vaihtanut viimeksi sähköhammasharjan pään tai tavallisen hammasharjan, kannattaa asia hoitaa nyt.

Hyvä hammasharja on pehmeä ja pää on riittävän pieni, jotta sillä pystyy puhdistamaan hankalatkin paikat. Hampaat eivät puhdistu voimalla, vaan hyvällä tekniikalla eli pienellä nykyttävällä liikkeellä. Sähköhammasharjalla on helpompi saada hampaat kunnolla puhtaiksi kuin perinteisellä harjalla.

Puhdista myös kieli

Suuhygienian perusta on hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamuin illoin, mutta yksinään se ei riitä. Huolellisen hammaspesun lisäksi on tärkeä muistaa puhdistaa hammasvälit hammaslangalla tai silikonitikuilla.

Jos pahanhajuinen hengitys vaivaa, on hyvä puhdistaa myös kieli. Kielen pinnalle jää helposti ruoantähteitä ja bakteereita. Kieli kannattaa puhdistaa ennen hampaiden harjausta kevyesti hammasharjalla takaosasta kielen kärkeä kohti kulkevilla liikkeillä. Kun puhdistat kieltä ja hammastahna aiheuttaa yökkäämisrefleksin, puhdistus onnistuu myös pelkällä vedellä. Apteekeista on saatavilla myös erillisiä kielenpuhdistimia.

Kiusallista, harvoin vaarallista

Puutteellisen suuhygienian lisäksi pahanhajuinen hengitys voi johtua monesta muustakin asiasta. Tarvittaessa sen syy kannattaa selvittää lääkärillä. Taustalla voi olla esimerkiksi erilaiset tulehdukset, syljen erityksen häiriöt tai ruoasta ja nautintoaineista johtuvat syyt. Joskus oma nenä voi tottua hajuun niin, ettei sitä huomaa itse.

Toisinaan paha haju voi tulla nielurisoista, joihin voi kertyä vaaleita ryynimäisiä niin sanottuja proppuja. Pahanhajuisen hengityksen syynä voivat olla myös vatsan ongelmat, kuten refluksitauti. Kuivasta suusta aiheutuva halitoosi oireilee usein erityisesti aamuisin. Lapsilla pahanhajuista hengitystä voi aiheuttaa suurentunut kitarisa.

Ketoosin tunnistaa hengityksestä

Valkosipuli lienee tutuin hengityksen hajuun vaikuttava ruoka-aine. Epämiellyttävää hajua voivat aiheuttaa myös muut voimakkaat mausteet, sekä tupakka ja alkoholi. Joillakin ihmisillä maito voi lisätä nielun limaneritystä ja vaikuttaa myös hengityksen hajuun.

Osa käyttää painonhallintaan tai laihduttamiseen vähähiilihydraattista ruokavaliota. Kun hiilihydraattien määrä minimoidaan, keho siirtyy niin sanottuun ketoosiin. Tämä on aineenvaihdunnan tila, jossa keho muodostaa rasvahapoista ketoaineita, joita se käyttää energianlähteenä hiilihydraattien sijaan. Ketoosin usein haistaa hengityksestä, joka muuttuu hedelmäiseksi tai makeaksi. Hiilihydraattien lisääminen ruokavalioon auttaa tilannetta.

Lääkkeet voivat kuivata suuta

Joskus halitoosin taustalla voi olla lääkitys. Suuta kuivaavia, melko yleisiä lääkkeitä ovat esimerkiksi kipukynnystä nostavat lääkkeet, kuten amitriptyliini ja nortriptyliini sekä masennuslääkkeet essitalopraami ja fluoksetiini. Myös monen eri lääkkeen samanaikainen käyttö lisää riskiä suun kuivumiseen. Tällöin on tärkeä tehostaa suuhygieniaa.

Suuta voivat kuivattaa myös Parkinsonin tauti, diabetes ja reumasairaudet, kuten esimerkiksi Sjögrenin syndrooma. Kuivaan suuhun voi auttaa osaltaan riittävä vedenjuominen, apteekissa myytävät geelimäiset limakalvoja kostuttavat tuotteet, imeskelytabletit ja hellävarainen suuvesi. Hammastahnan on hyvä olla makuaineetonta ja mahdollisimman vähän vaahtoavaa.

Apua apteekista

Haisevaan hengitykseen voi saada monenlaista apua apteekista. Jos taustalla on esimerkiksi syljen erityksen väheneminen, helpotusta voi saada apteekissa myytävistä hengitystä raikastavista pastilleista, purukumin pureskelusta tai suun limakalvoille suihkutettavasta suihkeesta. Apteekkien suuvesien valikoima on laaja ja sisältää erityisesti kuivalle suulle ja pahanhajuista hengitystä helpottamaan tarkoitettuja tuotteita. Myös hammastahnoissa on valinnanvaraa.

Apteekin henkilökunnalta kannattaa kysyä rohkeasti apua tuotteiden valinnassa. Henkilökunnan kanssa voi jutella myös oman suun perushoidosta. Jos suun huolellinen itsehoito ei helpota oireita, on tärkeää hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle.

Asiantuntijana farmaseutti Kati Asunta Rajamäen apteekista

Julkaistu Terveydeksi! 2/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU