‹ Takaisin

Itsehoito  |  18.06.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Suojaudu helteen haitoilta

Kuumasta säästä voi aiheutua vakavia terveyshaittoja etenkin ikäihmiselle ja pienille lapsille. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

Suomeen on ennustettu lähipäivinä voimakasta hellettä. Kuumasta säästä ja helleaalloista voi aiheutua vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville.

Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä. Apteekista voi ostaa myös glukoosia ja eletrolyyttejä sisältäviä nesteytysvalmisteita turvaamaan kehon neste- ja suolatasapainoa.

Hyviä viilentymiskeinoja hellepäivinä ovat uimaan pulahtamisen lisäksi viileät suihkut ja kylmäkääreet. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti. Tärkeää on kuitenkin muistaa suojautua auringon UV-säteilyltä. Näin alkukesästä pitkiä aikoja auringossa oleiltaessa kannattaa suosia korkeita suojakertoimia ja muistaa lisätä aurinkovoidetta päivän mittaan, etenkin uimisen ja viilennyssuihkun jälkeen.

Pidä koti viileänä

Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä.

- Auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin esimerkiksi verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä, neuvoo THL:n tutkija Virpi Kollanus.

Jos asunto kuumenee herkästi, kannattaa etenkin riskiryhmään kuuluvan harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista.

Myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta. Korona-aikana tuulettimen käyttöä kannattaa kuitenkin välttää yleisissä tiloissa, joissa oleskelee useita henkilöitä. Erityisesti tuulettimen käyttöä kannattaa välttää ahtaissa yleisissä tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto. Jos tuuletinta käytetään, kannattaa tehostaa tilan ilmanvaihtoa ja asettaa tuuletin niin, ettei se puhalla ilmaa ihmisestä toisen luo.

Jos asunnon lämpötila nousee tukalan kuumaksi, voi viettää aikaa jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. Älä kuitenkaan hakeudu julkisiin tiloihin, jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Hakeudu tarvittaessa hoitoon

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Ikääntyneiden lisäksi erityisesti vauvat ja pienet lapset kärsivät herkästi helteeseen liittyvistä oireista. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

- Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa jo ennakkoon siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin, Kollanus vinkkaa.

Jos ilmenee voimakkaita oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella (oma terveyskeskus, päivystys tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Apteekki

APTEEKKIHAKU