‹ Takaisin

Lääketietoa  |  29.06.2023   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Apteekissa Euroopassa

Voiko reseptilääkkeitä ostaa ulkomailla vai pitääkö pitkälle reissulle ottaa lääkkeet Suomesta mukaan?

Toistaiseksi suomalainen sähköinen resepti toimii vain Kroatiassa ja Virossa sekä tietyissä apteekeissa Portugalissa, Puolassa ja Espanjassa.

Kela-kortin sijaan näissä maissa reseptilääkettä ostettaessa mukana täytyy olla passi tai kuvallinen henkilökortti. Toisin kuin koti-Suomessa ulkomaillalääkkeitä voi ostaa vain omalla reseptillä. Toisen henkilön, esimerkiksi alaikäisen lapsen puolesta asioiminen ei ole mahdollista.

Jos suunnittelee oleilevansa pitkään maassa, jossa suomalainen sähköinen resepti ei toimi, kannattaa pyytää lääkäriltä paperiset reseptit ulkomailla asiointia varten. Lääkemääräys ulkomailla asiointia varten toimii EU- tai Eta-maissa ja Sveitsissä. Muualla reseptiostoihin tyypillisesti vaaditaan paikallisen lääkärin kirjoittama resepti.

Lääkemääräys ulkomailla asiointia varten on eri lomake kuin lääkärin Suomessa antama paperinen tuloste sähköisestä reseptistä. Itse OmaKannasta tulostettu resepti ei siis riitä apteekkiasiointiin ulkomailla.

Huomioitavaa on, että esimerkiksi huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä ei voi ostaa toisessa maassa kirjoitetulla reseptillä, ja reseptin voimassaolo määräytyy aina sen mukaan, missä maassa lääke hankitaan. 

Ulkomailla tehdyistä reseptilääkeostoista on mahdollista saada korvauksia. Maasta riippuen lääkkeet voi saada suoraan paikallisella hinnalla, kun näyttää apteekissa eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Korvauksia voi hakea myös jälkikäteen sähköisesti OmaKela-palvelussa.

Ulkomaille on hyvä ottaa mukaan yhteenveto mukana olevista lääkkeistä. Yhteenvetoa voi pyytää apteekista tai tulostaa itse OmaKannasta. Jos mukana on huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ja matkakohde on Schengen-alueella, mukana täytyy olla Schengen-todistus. Maksullisen todistuksen saa apteekista.

Matkustaessa lääkkeet on hyvä kuljettaa alkuperäispakkauksessa ja pakata käsimatkatavaroihin.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU