Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

Lääketietoa  |  18.08.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Rajoituksia parasetamolin ja deksametasonin myyntiin

Rajoituksella pyritään koronapandemian jatkuessa turvaamaan lääkevalmisteiden saatavuus ja varautumaan mahdolliseen parasetamolin ja deksametasonin globaalin kysynnän kasvuun.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta. 

Parasetamolia tai deksametasonia sisältäviä reseptilääkkeitä saa tällä hetkellä toimittaa apteekista enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Kyseisiä lääkkeitä ei siis voi ostaa edes ilman Kela-korvausta isompaa määrää. Lääkkeiden toimitusväliseurannassa huomioidaan kaikki asiakkaan parasetamolia tai deksametasonia koskevat lääkemääräykset.

Parasetamolia sisältävien itsehoitolääkkeiden kertaoston määrä rajoitetaan suurimpaan hyväksyttyyn itsehoitopakkauksen lääkemäärään. Deksametasoni on vain reseptillä myytävä lääke.

Lääkevalmisteiden saatavuus on pysynyt Suomessa varsin hyvällä tasolla koronapandemian aikana. Nyt tehdyillä rajoituspäätöksillä pyritään turvaamaan lääkevalmisteiden saatavuus pandemian pitkittyessä ja varautumaan mahdolliseen parasetamolin ja deksametasonin globaalin kysynnän kasvuun. Rajoitustoimilla pyritään myös takaamaan lääkkeiden yhdenvertainen saatavuus ja riittävyys koko Suomessa.

Rajoitukset tulivat voimaan 18.8.2020 ja ne ovat voimassa 15.1.2021 saakka.

Koronavirusepidemiasta johtuen lääkelakiin tehtiin muutoksia, joiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi tarvittaessa määräaikaisesti rajoittaa tai kohdentaa lääkevalmisteen myyntiä lääkkeiden saatavuuden ja riittävyyden turvaamiseksi. Lakimuutokset tulivat voimaan 13.7.2020.

Apteekki

APTEEKKIHAKU