‹ Takaisin

Lääketietoa  |  16.07.2020   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Sähköinen valtuus helpottaa apteekkiasiointia

Viime kesästä lähtien Suomi.fi-palvelun kautta on voinut tehdä sähköisen valtuuden apteekkiasiointiin. Valtuuden voi antaa kenelle tahansa, niin lähiomaiselle kuin tuttavallekin, kunhan henkilö on täysi-ikäinen.

Iäkkäitä, muita riskiryhmiin kuuluvia ja flunssaoireisia ohjeistettiin välttämään apteekkikäyntejä koronaepidemian puhjettua Suomessa. Sähköinen valtuus osoittautui käteväksi ratkaisuksi hoitaa apteekkiasiointi haastavassa tilanteessa ja annettujen valtuuksien määrä kasvoi epidemian myötä huimasti. Yksinään maaliskuussa uusia valtuuksia tehtiin 22 000 kappaletta.

Valtuuden antaminen vaatii vahvan kirjautumisen Suomi.fi-sivustolla joko pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Valtuuden apteekkiasiointiin voi antaa samanaikaisesti useammalle henkilölle, vaikka puolisolle ja täysi-ikäiselle lapselle. Saman palvelun kautta on mahdollista antaa henkilölle apteekkiasioinnin lisäksi valtuuksia myös muiden asioiden hoitoon, esimerkiksi veroilmoituksen täyttämiseen.

Valtuuden keston voi määritellä itse, sen voi antaa vain päiväksi tai jopa 25 vuodeksi. Annetun valtuuden voi halutessaan perua milloin vain Suomi.fi-sivuston kautta.

Valtuutettu todistaa oman henkilöllisyytensä

Kun valtuutettu asioi toisen puolesta, hän ei tarvitse Kela-korttia tai sähköisten reseptien tulosteita. Riittää kun hän todistaa oman henkilöllisyytensä, kertoo valtuuttajan henkilötunnuksen ja tarvittavien lääkkeiden nimet.

Valtuutettu voi lääkkeiden noutamisen lisäksi myös pyytää reseptien uusintaa tai mitätöintiä, sekä tiedustella reseptitietoja ja lääkkeisiin liittyviä etuustietoja. Tarvittaessa hän voi myös pyytää mukaan tulostetun yhteenvedon valtuuttajan resepteistä.

Perinteiseen paperiseen valtakirjaan verrattuna sähköisen valtuuden etuna on, että se on voimassa yhtä aikaa kaikissa Suomen apteekeissa.

Toistaiseksi sähköinen valtuus toimii vain apteekkien kivijalkamyymälöissä, mutta tulevaisuudessa se otetaan käyttöön myös verkkoapteekeissa.

Apteekki

APTEEKKIHAKU