‹ Takaisin

Lemmikit  |  16.06.2023   |  VIRVE JÄRVINEN   |  ISTOCKPHOTO

Apua koiran kesävaivoihin

Kesällä sattuu ja tapahtuu, koirallekin. Kun lemmikin loma-apteekki on kunnossa, monista pikkuharmeista selviää säikähdyksellä.

Punkkisuojaa koko perheelle

Koiran punkkisuoja ehkäisee punkkien siirtymisen sisätiloihin ja suojaa myös ihmistä. Suoja syntyy suun kautta annettavalla reseptilääkkeellä, itsehoidosta saatavalla paikallisvaleluliuoksella tai punkkipannalla. Apteekissa tulee kertoa, jos perheessä on pikkulapsia tai kissoja, sillä se rajaa lääkevalikoimaa.

Punkkipannan teho riittää kuudesta kahdeksaan kuukautta ja paikallisvaleluliuoksen yleensä neljä viikkoa – innokkaalla uimarilla vähemmän. Panta pitää poistaa ennen uimista, sillä siitä voi liueta vesistöön haitallisia aineita.

Ulkoilun jälkeen koira syynätään punkkien varalta. Pieni punkki irtoaa ihosta teräväkärkisillä pinseteillä ja verta imemään ehtinyt otus punkkiraudalla.

Puremat ja pistot pienemmiksi

Hyttysistä on harmia koirillekin. Kovaan kutinaan voi käyttää viilentävää suihketta, kunhan koira ei pääse nuolemaan sitä. Osa punkkikarkotteista suojaa myös hyttysiltä.

Kyypakkauksen kortisonia tarvitaan, jos ampiainen tai mehiläinen purkaa kiukkuaan koiraan kuonoon, ja hengitystiet turpoavat. Oikea annos kannattaa varmistaa eläinlääkäriltä jo ennakkoon. Tassuun tulleen osuman turvotusta ja arkuutta voi lievittää kylmäkääreellä.

Jos kyy puree koiraa, koiralle ei anneta suuhun mitään, vaan lähdetään eläinlääkäriin. Puremakohta kannattaa tukea paikoilleen esimerkiksi oksankarahkalla ja sukista tehdyllä lastalla. Pieni koira viedään autoon kantamalla ja iso taluttamalla.

Vedessä varovasti

Tiivisturkkisen uimarikoiran kuivaaminen hiustenkuivaajalla ja turkin pitäminen lyhyenä voivat ehkäistä märkivää, kivuliasta ihotulehdusta, hotspottia. Pienet tulehtumat voi hoitaa itse, laajat vaativat eläinlääkärin apua. Hoito alkaa poistamalla karvat kipeältä alueelta. Sen puhtaanapito onnistuu hellästi suihkutettavilla, antibakteerisilla puhdistusaineilla.

Sinilevästä varoitellaan paikallisissa medioissa, ja varoitukset kannattaa ottaa vakavasti. Sinilevä voi aiheuttaa nieltynä vakavia myrkytysoireita ja sitä voi päätyä uimarikoiran suuhun turkin välityksellä. Lemmikin huuhtelu puhtaalla vedellä ehkäisee sinilevämurheita. Kun mukana kulkee vesipullo ja -kippo, koiralle ei tule tarvetta juoda sinileväistä vettä.

Lomastressi sekoittaa vatsan

Maasta suuhun päätyvät yllätykset, helle ja arjesta poikkeavan päivärytmin ja matkustamisen aiheuttama stressi koettelevat koiran vatsaa. Lyhyenä kuurina käytettävät, kaoliinisavea ja pektiiniä sisältävät valmisteet kiinteyttävät ulostetta.

Pennulle ja iäkkäälle koiralle ripulin aiheuttama nestehukka voi olla vaarallinen, ja hoidosta tulee keskustella eläinlääkärin kanssa. Löysän ulosteen mukana poistuu elektrolyyttejä, jolloin veteen sekoitettavasta, ruiskulla suupieleen annosteltavasta elektrolyyttijauheesta voi olla hyötyä.

Ripuli muuttaa suoliston bakteerikantaa. Kuurina käytettävät koirien omat maitohappobakteerit auttavat tasapainottamaan sitä.

Ihmisen herkku on koiran myrkky

Suolaiset grilliherkut voivat aiheuttaa koiralle myrkytysoireita, esimerkiksi ripulia, oksentelua ja kramppeja. Lautasille jääneet luut ja kalutut maissintähkät kuuluvat biojätteeseen: ne voivat aiheuttaa suolitukoksen ja luun siru myös haavoittaa ruoansulatuskanavaa. Suolitukos voi syntyä myös kovakuoristen marjojen syömisestä. Runsas marjamäärä voi käydä suolistossa ja saada aikaan alkoholimyrkytyksen.

Kannattaa muistaa, että koirat ovat laktoosi-intolerantikkoja: laktoosia sisältävästä jäätelöstä tulee niille vatsanpuruja.

Jos vahinko sattuu, soitetaan eläinlääkäriltä ohjeita. Lääkehiili ja vetyperoksidi voivat pelastaa koiran, mutta vain eläinlääkärin ohjeen mukaan annettuina.

Kuumaa karkuun

Koiraperhe ajoittaa kesäajot aamuvarhaiseen tai iltamyöhään ja huolehtii tauoista, jolloin koira saa jaloitella ja juoda vettä.

Suljettu lämmin tila on kesällä hengenvaarallinen. Myös varjossa ja pilvisenä päivänä lämpötila nousee autossa tai teltassa hetkessä vaarallisen kuumaksi, vaikka ikkunat olisivat raolla. Vaarana on lämpöhalvaus.

Läähättävä, kuolaava ja poissaolevan näköinen koirapitää saada nopeasti ulkoilmaan ja soittaa tarvittaessa pelastuslaitos paikalle. Koiraa viilennetään märillä, kädenlämpöisillä pyyhkeillä kaulan, vatsan, kainaloiden, nivusten ja tassujen alta ja soitetaan matkalla eläinlääkäriin lisäohjeita. Koiralle voi tarjota vettä, mutta sitä ei saa upottaa veteen.

Asiantuntijana farmaseutti Vilma Jylkkä, Jämsän apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 2/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU