‹ Takaisin

Lemmikit  |  16.09.2019

Lemmikki hammaspesulle!

Plakki eli hampaiden pinnan bakteeri-kasvusto on kissan ja koiran suun pahin vihollinen. Se aiheuttaa ientulehdusta, joka voi hoitamattomana johtaa hampaiden kiinnityskudoksen tulehdukseen.

Jos koiran tai kissan henki haisee pahalta, lemmikin purukalusto kannattaa tutkia. Hampaiden pinnalla on todennäköisesti tahmea kerros kellertävää plakkia ja rusehta­vaa hammaskiveä. Myös ikenet punoittavat ja voivat vuotaa verta. Tällöin lemmikki on syytä viedä eläinlääkärille. Kyseessä on todennäköi­sesti ientulehdus, joka on hoidettavissa.

Ientulehduksen aiheuttaa ientaskuihin työntynyt bakteerimassa, ja kun se poiste­taan, tulehdus paranee. Vastaanotolla eläinlää­käri nukuttaa lemmikin ja puhdistaa jokaisen hampaan ja ientaskun plakista ja hammaski­vestä. Tarvittaessa purukalusto röntgenkuva­taan. Lemmikki saa oman hammaskortin, jo­hon eläinlääkäri kirjaa havainnot.

Eläinlääkärin tekemän puhdistuksen jäl­keen plakkia vastaan on taisteltava kotihoidoin: lemmikin hampaat harjaan säännöllisesti, mie­lellään joka päivä. Myös päivittäinen purului­den järsiminen puhdistaa hampaita.

– Uutta plakkia alkaa kertyä välittömästi lemmikin hampaisiin. Jos niitä ei harjaa sään­nöllisesti, ikenet tulehtuvat pian uudelleen, kertoo eläinlääkäri Anna Sinda. Hän on pereh­tynyt lemmikkien hammassairauksiin.

Salakavala parodontiitti

Jos ientulehdus saa rauhassa muhia kissan tai koiran suussa, se voi johtaa parodon­tiittiin. Tätä kiinnityskudoksen tulehdusta voi epäillä, jos lemmikillä on heiluvia hampaita tai runsaasti hammas­kiveä. Lemmikki ei välttämättä oireile. Se to­dennäköisesti syö normaalisti mutta voi olla tavallista vaisumpi ja nukkua enemmän. On selvää, että lemmikki kärsii hammassärystä.

Parodontiitissa plakin sisältämät bakteerit ovat työntyneet ientaskuihin ja tulehdus on levinnyt hampaita ympäröiviin kudoksiin. Seurauksina voivat olla hampaiden irtoaminen, hammasjuuripaise, jopa leukaluun murtuma.

Iäkkäillä kissoilla esiintyvä hammassairaus on kivulias hampaankaulan syöpymä. Syytä tähän ei tiedetä. Sekä parodontiitti että ham­paankaulan syöpymä todetaan nukutuksessa ja yleensä myös röntgenkuvista.

Sindan tyypillinen hammaspotilas on iäkäs pikkukoira, joka tuodaan vastaanotolle pahan­hajuisen hengityksen ja hammaskiven vuoksi. Toisinaan potilaalla voi olla ihan muunlaisia oi­reita, mutta katsaus suuhun kertoo, että oirei­den syy löytyykin usein sieltä. Esimerkiksi koi­ran yläleuassa oleva hammasjuuripaise voi nä­kyä posken ihotulehduksena silmän alla.

Parodontiitti voi aiheuttaa bakteerien pää­syn verenkiertoon ja aiheuttaa tulehdusta esi­merkiksi sydämessä tai munuaisissa. Etenkin iäkkäät lemmikit, joilla on muitakin sairauksia ja sen vuoksi kehno vastustuskyky, ovat alttiita tu­lehduksen leviämiselle.

– Siksi nimenomaan vanhojen lemmikkien hampaiden hyvä kunto on todella tärkeää. On harhaluulo, ettei vanhaa koiraa voi nukuttaa hampaiden puhdistusta varten.

Parodontiitti on palautumaton. Pitkälle edenneessä taudissa tulehdusta ylläpitävät hampaat poistetaan. Joskus hoidon tueksi mää­rätään antibioottikuuri. Hoitoa jatketaan ko­tona säännöllisellä harjauksella. Myös kissan hampaankaulansyöpymässä joudutaan poista­maan hampaita.

– On palkitsevaa kuulla, miten lemmikki virkistyy, kun kipeät hampaat on poistettu.

Totuta pennusta pitäen

Jotta näin pitkälle ei tarvitsisi mennä, lemmikki kannattaa jo pienenä totuttaa hampaiden puh­distukseen. Harjauksen tulee olla samanlainen rutiini kuin turkin hoito ja kynsien leikkaus. Esimerkiksi apteekeissa on lemmikille tarkoi­tettuja hammastuotteita: makuhammastah­noja, purupaloja ja hammasharjoja. Myös pik­kulasten pehmeä hammasharja käy. Ihmisten hammastahnaa lemmikille ei saa antaa.

Lemmikki totutetaan hoitoon vähitellen. Sen voi aloittaa levittämällä sormella maku­tahnaa kulmahampaisiin ja vähitellen ikeniin. Harjaa ei heti tarvita, vaan sideharsonpalanen sormen ympärillä riittää. Tärkeintä on saada hampaiden ulkopinnat puhtaiksi, sillä plakkia kertyy eniten niihin. Lemmikin tottuessa käsit­telyyn harjaa voi siirtää puru- ja sisäpinnoille.

Jos harjaus ei millään onnistu, kannattaa kokeilla puruluita, kemiallisia plakin poistajia tai plakin ehkäi­syyn tarkoi­tettua kui­vamuonaa.

Oikeita luita Sinda ei suo­sittele. Ne voivat aiheuttaa hampaiden murtumia ja vatsavaivoja.

– Plakin ja hammaskiven ker­tyminen sekä parodontiitin kehittyminen on yksilöllistä. Kääpiö- ja lyhytkuonoiset ro­dut ovat isoja koiria alttiimpia ham­massairauksille.

Teksti Jaana Kalliokoski
Asiantuntijana eläinlääkäri Anna Sinda, eläinklinikka Animag

Julkaistu Terveydeksi! 4/2013

Apteekki

APTEEKKIHAKU