‹ Takaisin

Lemmikit  |  06.04.2021   |  ANNA KAUHALA   |  ISTOCKPHOTO

Lemmikki tekee hyvää

Stressi lievittyy, verenpaine laskee, vastustuskyky paranee, mieliala nousee. Lemmikkieläin lisää ihmisen hyvinvointia monella tapaa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että myös eläimen tulee voida hyvin.

1. Koira vie lenkille

» Kun ulkona sataa räntää vaakasuorassa, sohva kutsuu helposti – vaan ei koiranomistajaa. Oli sää mikä hyvänsä, koira pitää ulkoiluttaa. Näin omistaja pääsee ulos vuoden jokaisena päivänä.

– Koira lisää omistajan liikkumista ulkona. Se on erittäin hyödyllistä hyvinvoinnille, eläinlääketieteen professori Outi Vainio Helsingin yliopistosta sanoo.

Säännöllinen liikunta tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin. Se pitää sydämen ja verisuonet terveinä, helpottaa painonhallintaa, parantaa veren rasva- ja sokeriarvoja ja ehkäisee monien sairauksien syntyä.

Lisäksi liikunta nostaa mielialaa, piristää, vähentää stressiä ja auttaa nukkumaan paremmin.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että koirista on moneksi, samoin ihmisistä. Toiset nauttivat pitkistä lenkeistä, toiset eivät.

– Tärkeää on valita omaan elämään sopiva koira. Jos asuu pienessä asunnossa kaupungin keskustassa, ei ­kannata ottaa isoa koiraa, joka tarvitsee runsaasti liikuntaa ja pitkiä ­lenkkejä, Vainio muistuttaa.

Koiran lisäksi myös hevonen lisää omistajansa liikkumista. Ratsastaminen on erityisen hyväksi selälle. Se kehittää monipuolisesti kehon hallintaa ja lihaskuntoa, varsinkin keski- ja ylävartaloa ja jalkoja. Hevosen selässä pysyminen kysyy sekin jo lihasvoimaa ja tasapainoa. Ratsastaminen parantaa myös aerobista kuntoa.

Lisäksi hevosen kanssa puuhaillessa, tallia ­siivotessa, satuloidessa hevosta ja sitä harjatessa tulee muutenkin ­liikuttua huomaamatta.

Ratsastaminen on erityisen hyväksi selälle. Se kehittää monipuolisesti kehon hallintaa ja lihaskuntoa, varsinkin keski- ja ylävartaloa ja jalkoja.

2. Eläin irrottaa arjesta

» Eläimen kanssa harrastaminen tuo virikkeitä arkeen ja on hyvää vastapainoa työlle.
Koirien kanssa voi rodusta ja yksilöstä riippuen suunnata esimerkiksi agilityyn, tottelevaisuuskoulutukseen, jäljestämään, metsästyskokeisiin, raunioetsintään, näyttelyihin, paimentamaan tai etsimään ihmisiä metsästä eli tekemään hakua.

– Tutkimuksissa on havaittu, että kun ihminen ja koira puuhaavat jotain yhdessä, molempien virtsan oksitosiini lisääntyy, Vainio sanoo.

Oksitosiinia kutsutaan myös onnellisuus- tai rakkaushormoniksi, ja se lisää hyvän olon tunnetta. Jotta se lisääntyisi, koiran ja ihmisen yhteisen tekemisen pitää kuitenkin olla mukavaa, kuten leikkimistä tai koiran ehdoilla treenaamista. Harjoittelua ei siis pidä ottaa liian tosissaan.

– Nämä mittaukset ovat objektiivisia. Voidaan tulkita, että yhdessä tekeminen lisää koiran ja ihmisen onnellisuutta.

3. Vastustuskyky paranee

» Lemmikit pitävät myös terveempänä.

– On tutkittu tosiasia, että koira perheessä vähentää lasten allergioita. Joko allergiat eivät kehity lainkaan tai ne ovat lievempiä, Vainio sanoo.

Vielä parempi, jos koiria on kaksi. Kaksi koiraa nimittäin vähentää allergioita vielä enemmän kuin yksi.

– Kaikkein parasta allergioiden kannalta on, jos lapset asuvat maaseudulla, missä on monenlaisia eläimiä.

Myös kissasta on hyötyä vastustuskyvylle, mutta vähemmän kuin koirasta.

Koirien allergioita ehkäisevä vaikutus selittyy maabakteerilla, jonka on todettu koulivan pienten lasten immuunijärjestelmää. Koirat tuovat ulkoa mukanaan kuraa ja multaa, ja näin tuo maabakteeri kulkeutuu sisätiloihin. Kun pieni lapsi sitten konttaa lattialla, hyödyllisiä maabakteereita päätyy lapsen suuhun. Näin immuunipuolustus vahvistuu.

Koirat voivat vahvistaa vastustuskykyä myös toisella tavalla. Kun niitä ulkoiluttaa, tulee helposti kävelleeksi suositusten mukaiset 10 000 askelta päivässä.

– Tutkimusten mukaan 10 000 askelta päivässä parantaa vastustuskykyä. Sitä on kuitenkin vaikea saada täyteen, jos ei lähde lenkille.

Koira tuo siis elämään lisää askelia, ja siksi esimerkiksi flunssat voivat vähentyä.

Koira perheessä vähentää lasten allergioita ja vahvistaa immuunipuolustusta.

4. Yksinäisyys lievittyy

» Lemmikkieläin voi auttaa yksinäisyyteen monella tavalla. Ensinnäkin koiran kanssa ulkoillessa tutustuu helposti uusiin ihmisiin. Puheenaiheistakaan ei tule puute, sillä usein näissä tapaamisissa puhutaan koirista. Moni koiranomistaja on löytänyt koirapuistosta tai yhteisiltä lenkeiltä myös hyviä ystäviä.

Hevosen, koiran tai pienemmän eläimen kanssa harrastaminen voi tuoda elämään myös harrastusporukan, jota yhdistää yhteinen kiinnostuksenkohde.

Toisekseen lemmikki itsessään lievittää yksinäisyyttä.

– Lemmikkejä pidetään perheenjäseninä, ja niihin voi syntyä tutkimusten mukaan samankaltainen tunnesuhde kuin ihmisiin, Vainio kertoo.

On tutkittu esimerkiksi nuoria äitejä, joille näytettiin oman vauvan ja oman koiran kuvaa. Heidän aivoissaan aktivoituivat lähes samat alueet, oli sitten kyseessä kumman tahansa kuva.

– Tutkimus todisti, että näillä nuorilla äideillä oli vahva tunneside koiriinsa.

Lemmikki voi myös tuoda mukanaan merkityksellisyyden tunnetta ja parantaa jaksamista ja mielenterveyttä. Raskaassa elämäntilanteessa juuri lemmikistä huolehtiminen voi olla se, joka saa nousemaan aamulla sängystä. Pitää kuitenkin muistaa, että eläimen hyvinvointi ei saa kärsiä siksi, että omat voimat ovat lopussa.

– Eläin ei ole lääke. Jos on vakavia ongelmia, eläin ei ratkaise niitä, vaan senkin olo voi kurjistua, Vainio muistuttaa.
Lemmikkiin myös sitoutuu koko sen elinajaksi. Koiraa ei siis oteta esimerkiksi vain koronan ajaksi, vaan keskimäärin 10–15 vuodeksi. Se on hyvä pitää mielessä.

5. Stressi vähenee ja verenpaine laskee

» Lemmikin kanssa oleminen laskee tutkitusti verenpainetta ja sykettä ja vähentää stressiä. Esimerkiksi kissan kehräys rauhoittaa voimakkaasti.

Eläimiä käytetäänkin myös terapiatyössä niiden hyvää tekevän vaikutuksen vuoksi. Kaverikoirat vierailevat muistisairaiden vanhusten luona, kirjastokoirat opettavat lapsia lukemaan ja ratsastusterapia kuntouttaa kehoa ja mieltä.

– Eläimiä on helppo lähestyä, ja niihin on helppo luottaa. Ihmisten välisissä suhteissa on voinut tulla pettymyksiä, mutta eläimen kanssa ei tarvitse pelätä, että se kertoo salaisuudet eteenpäin, Vainio sanoo.

Ystävällisen eläimen seurassa on usein turvallinen olo. Lapsi, jolla on vaikeuksia lukea muille ihmisille ääneen, voi esimerkiksi käydä lukemassa kirjastokoiralle.

– Koiralle lukeminen usein onnistuu. Koira ei arvostele, vaan kuuntelee kiinnostuneena.

Tiedetään, että myös autistiset ja itseensä sulkeutuneet lapset ovat pystyneet puhumaan koiralle, ja näin myös kommunikointi ihmisten kanssa on parantunut.

Vanhusten luona vierailevat eläimet voivat puolestaan saada vanhukset virkistymään ja aktivoida heidän muistojaan.

Lisäksi eläimet ovat lämpimiä ja pehmeitä koskettaa. Se tuntuu mukavalta. Hevoset ovat lisäksi erityisen turvallisen tuntuisia suuren kokonsa vuoksi.

– Hevosen kanssa voi kokea, että pystyy hallitsemaan suurta eläintä ja tekemään yhteistyötä sen kanssa.
Se voi lisätä itseluottamusta ja tuottaa hyvää mieltä.

Asiantuntijana eläinlääketieteen professori Outi Vainio, Helsingin yliopisto

Julkaistu Terveydeksi! 1/2021

Apteekki

APTEEKKIHAKU