‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.09.2015

Mikä on tulehduskipulääke?

Söin Buranaa päänsärkyyni aika kauan. Sitten sain­ mahahaavan. Lääkäri sanoi, että älä syö tulehdus­kipulääkkeitä. Mutta mikä on tulehduskipulääke? Eikö tätä voitaisi merkitä apteekin hyllyihin? Päätä särkee edelleen ja käyn hakemassa kipulääkettä.

Kipulääkkeen valinnassa täytyy tosiaan ottaa monta asiaa huomioon. Ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä ovat ibuprofeeni, jota Buranakin sisältää, ketoprofeeni (esimerkiksi Ketorin) ja asetyylisalisyylihappo (Aspirin).

Mikään näistä ei sovi mahahaavapotilaalle, koska ne ohentavat ruuansulatuskanavaa suojaavaa limaa. Silloin mahaan ja suolistoonkin tulee helpommin pieniä haavaumia ja syöpymiä, jotka kyllä paranevat oikealla hoidolla, kun tulehduskipulääkkeen käytön lopettaa.

Joissain tilanteissa tulehduskipulääke on ainoa vaihtoehto. Silloin lääkäri voi määrätä vatsan suojaksi mahahapon eritystä vähentävää lääkettä.

Itsehoitolääkkeistä ainoastaan parasetamoli on kipulääke, ei tulehduskipulääke. Parasetamolilla ei ole haitallisia vaikutuksia mahaan ja suolistoon, joten ainoastaan parasetamoli sopii itsehoidossa mahahaavapotilaan päänsärkylääkkeeksi.

Sen sijaan parasetamolia käytettäessä täytyy olla tarkkana, että ei ylitä pakkauksessa mainittua annostusohjetta. Parasetamoli on maksalle haitallinen jo suhteellisen pienellä annosohjeen ylityksellä. Tämän ominaisuutensa ja siitä seuranneiden myrkytysten takia parasetamolia sisältävät lääkkeet siirretään Ruotsissa kaupoista takaisin apteekkimyyntiin.

Jos päänsärky on jatkuvaa, kannattaa lääkärin kanssa keskustella säryn syistä. Jos kyse on migreenistä, löytyy reseptipuolelta muun muassa migreenin hoitoon tarkoitettuja täsmälääkkeitä.

Särkylääkkeen jatkuva, pitkäaikainen käyttö voi myös aiheuttaa päänsärkyä, niin sanottua särkylääkepäänsärkyä. Ainoa tapa päästä tästä eroon on lopettaa särkylääkkeen käyttö kokonaan joksikin aikaa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU