‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.09.2014

Onko lapsen migreenilääkitys turvallinen?

Kymmenvuotiaalla pojallamme on todettu migreeni. Migreenijaksoja on ollut melko usein, ja ne kestävät monta päivää. Nyt on hoidoksi saatu estolääkitys Emconcor, Buranaa, Panadolia sekä Imigran nenäsuihke. Ovatko nämä valmisteet (etenkin Emconcor ja Imigran) turvallisia lapselle pitkäaikaisessa käytössä? Voiko näiden kanssa ottaa esimerkiksi monivitamiinivalmisteita ja kalaöljykapseleita? Voiko luontaistuote Serrapeptaasia ottaa noiden lääkkeiden kanssa? Jotkut ovat saaneet sillä migreenioireita helpottumaan.

On ymmärrettävää, että lapsen lääkeasiat mietityttävät. Kaikki poikanne lääkkeet ovat lasten migreenin Käypä hoito -suosituksen mukaisia.

Bisoprololia sisältävä Emconcor 2,5 mg on kohtauksia ehkäisevä lääke. Jos lapsen migreenikohtaukset ovat vaikeita ja niitä on useita kertoja kuukaudessa, estohoito on paikallaan. Bisoprololi tekee sydämen sykkeen harvemmaksi ja säännöllisemmäksi ja saattaa myös laskea verenpainetta. Lääkettä on käytetty pitkään aikuisilla ja siksi sen teho ja turvallisuus tunnetaan hyvin. Joskus bisoprololin käyttö saattaa haitata rajuja urheilusuorituksia, koska sydämen syke ei nouse kuten ilman lääkettä.

Burana (ibuprofeeni), Panadol (parasetamoli) ja Imigran (sumatriptaani) ovat tarkoitettu migreenikohtauksen hoitoon. Parasetamolia ja ibuprofeenia on käytetty pitkään, ja niitä on tutkittu myös lapsilla. Kipua lievittävä teho on hyvä.

Annostusohjeita täytyy noudattaa turvallisuuden takia. Lääkettä tulee antaa heti oireiden alussa riittävän suuri annos. Apteekista ja muualta terveydenhuollosta saa lisätietoja.

Sumatriptaaninenäsuihke on tehokas lasten ja nuorten migreenikohtausten hoidossa. Se on tarkoitettu yli 12-vuotiaille lapsille, mutta lääkäri voi harkintansa perusteella määrätä sitä myös nuoremmille. Mahdolliset haitat liittyvät lääkkeen verisuonia supistavaan ja siten kipua lievittävään vaikutukseen. Ne ovat ohimeneviä.

Teille on varmasti annettu yksityiskohtaiset ohjeet lääkkeiden käytöstä ja aikataulutuksesta. Olette varmasti perehtynyt myös migreenin lääkkeettömään hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Migreenikohtauksen aikana lepo hämärässä, hiljaisessa huoneessa taitaa olla itsestäänselvyys. Säännölliset ateriat sekä riittävä ruoan kuitupitoisuus ja nesteiden nauttiminen ovat päänsärkyjen ja migreenin ehkäisyn kulmakiviä. Monivitamiini- ja kalaöljyvalmisteita voi hyvin käyttää terveellisen ravinnon täydentäjinä. Erityisesti D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia.

Kysymänne serrapeptaasi on proteiineja pilkkova entsyymi. Sen on uskottu vähentävän tulehduksiin ja tapaturmiin liittyvää tulehdusta, turvotusta ja ehkä kipuakin. Tutkimustieto on vielä riittämätöntä imeytymisen, vaikutustavan, tehon ja haittojen arvioimiseksi.

Lääkeasioista voi aina kysyä ja keskustella apteekissa farmaseuttien ja proviisorien kanssa lapsen oman lääkärin lisäksi. Osoitteessa kaypahoito.fi voi tutustua hoitosuositusten potilasohjeisiin.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU