‹ Takaisin

Lemmikit  |  30.12.2019   |  TARU VANHALA   |  ISTOCK

Vuoden pelottavin päivä

Uudenvuodenyö on pörröisille ystävillemme painajainen. Ilotulitteiden paukkeen ohella myös oudot valot ja hajut pelottavat eläimiä. Miten tehdä lemmikin uudesta vuodesta vähemmän tuskallinen?

Paras, mutta usein mahdoton vaihtoehto, on viedä eläin maaseudulle suojaan melulta. Jos tämä ei onnistu, koiralle tai kissalle kannattaa kotona valmistella turvallinen paikka, mihin se voi hakeutua turvaan. Eläimen oman makuualustan voi vaikka siirtää sängyn alle. Verhot kannattaa vetää kiinni ja radio tai televisio laittaa päälle peittämään rakettien pauketta.


Eläin reagoi ihmisen tunteisiin. Jos voivottelet ja näytät huolestuneelta, eläin pelkää entistä enemmän. Käyttäydy itse normaalisti, äläkä missään nimessä toru pelkäävää eläintä. Älä myöskään jätä pelokasta eläintä yksin, vaan vie koiran huomio paukkeesta vaikka houkuttelemalla se leikkimään.


Apteekissa on myytävänä koirille ja kissoille feromonivalmisteita, jotka rauhoittavat stressaantunutta eläintä. Jos lemmikkisi reagoi voimakkaasti ilotulitteisiin, kannattaa jatkossa harkita eläinlääkärin kautta saatavia mielialalääkkeitä ja rauhoitteita. Ääniherkkää koiraa voi myös tulevia uusia vuosia varten herkistää äänille. Muutama kuukausi ennen uutta vuotta koiralle aletaan soittaa ilotulituksen ääniä samalla kun tehdään jotain kivaa. Aluksi ääniä soitetaan hiljaa, mutta äänenvoimakkuutta kasvatetaan vähitellen. Koira oppii liittämään äänet mukavaan tekemiseen.


Uudenvuodenvaihde on myös pahinta koirien karkaamisaikaa. Koiraa ei kannata pitää irti aidatullakaan pihalla ja pamauksiin kannattaa varautua jo tunteja ennen vuoden vaihtumista. Etsijäkoiraliiton vapaaehtoinen puhelinneuvonta (040 724 8614) antaa neuvoja uudenvuoden yönäkin.

Apteekki

APTEEKKIHAKU