Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Mielessä  |  28.05.2021   |  ANNE VENTELÄ   |  ISTOCKPHOTO

Onnellinen perheloma

Poikkeuksellinen kevät vaati koko perheeltä joustavuutta. Se on tarpeen myös, kun suunnitellaan kesälomaa, joka vastaisi jokaisen perheenjäsenen toiveita.

1. Tarkastelkaa odotuksia

» Loma on nelikirjaiminen unelma, jossa aurinko paistaa, lapset leikkivät nahistelematta ja koko perhe saa hengähdystauon arjen puserruksesta. Täydellinen haavekuva harvoin pysyy pystyssä lomaviikkojen yli. Kun koko perhe yrittää nauttia yhdessä, on vaikea välttyä aikatauluilta ja suunnitelmilta, joissa pysyminen vuorostaan voi aiheuttaa stressiä ja suorituspaineita.
Jos asetat lomalle liikaa epärealistisia odotuksia, saatat tahtomattasi pedata sijaa pettymyksille ja pikkuriidoille. Pysähdy siis hyvissä ajoin ennen lomaa miettimään, mitä kaikkea lomalta odotat ja mikä on mahdollista ajankäytön ja vallitsevan epidemiatilanteen kannalta. Jos listalta löytyy sukulointia, reissaamista, pihatalkoot ja pieni pintaremontti, mieti uudelleen. Tänä vuonna saatat olla pakotettu karsimaan suunnitelmia, eikä se välttämättä ole pelkästään huono asia.
– Kiireettömyys erottaa loman arjesta. Siksi loman onnistumisen kannalta on tärkeää, ettei ohjelmaa ole liikaa, sanoo psykoterapeutti Päivi Poutiainen.
Suhteuta myös omat toiveesi perheen tämänhetkiseen tilanteeseen. Jaksavatko lapset tämän ikäisinä olla mökillä kokonaisen viikon, jos mökille ylipäätään päästään? Kannattaako tällä kokoonpanolla pakkautua tuntikausiksi autoon, vai olisiko parempi retkeillä lähiluonnossa?

2. Kuunnelkaa jokaisen toiveita

» Lomatoiveita on vähintään yhtä paljon kuin on perheenjäseniäkin. Siksi loman suunnittelu yhdessä on tärkeää.
– Perheparlamentti yhteisen pöydän ääressä on hyvä lähtökohta. Aikuiset päättävät, mitä lomalla tehdään, mutta lasten toiveita ja odotuksia tulee kuunnella, sanoo Poutiainen.
Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaisen toivelistalta toteutetaan ainakin yksi asia. Suunnittelu ei välttämättä ole kitkatonta, mutta pettymyksiä ei kannata turhaan pelätä. Kompromissien tekeminen on tärkeä taito, joten kivan loman suunnittelua kannattaa ajatella arvokkaana oppimiskokemuksena kaikille.
Muista, että vaikka itse haluaisit lomalla irtaantua rutiineista ja aikatauluista, voivat ne lapselle olla tärkeitä. Etenkin pienelle lapselle tutut tavat luovat turvallisuudentunnetta. Teinillekin on hyötyä siitä, ettei päivärytmi keikahda päälaelleen lomakuukausien aikana. Kun lapsi saa tarpeeksi lepoa järkevään aikaan, sujuu yhteinen aika huomattavasti leppoisammin.

3. Viettäkää rohkeasti omanlainen loma

» Lomatunnelma saattaa löytyä parhaiten silloin, kun kotiaskareet ja tehtävälistat jäävät lukitun ulko-oven taakse. Kuitenkin matkanteko perheen kesken voi myös kiristää hermoja tai taloutta. Tänä kesänä mahdollisuudet matkusteluun voivat muutenkin olla rajoitetumpia.
Pohdi luovasti, mitä onnistunut loma perheellesi tarkoittaa ja miten se parhaiten onnistuu, Poutiainen vinkkaa.
– Loman ei tarvitse olla samanlainen kuin naapureilla. Ajatelkaa rohkeasti, että meidän perheessä tehdään näin, hän sanoo.
Jos lapsi on tyytyväinen läheiseen uimarantaan ja aamupalajäätelöön, ei ehkä tänä kesänä ole pakko ajella läpi Suomen huvipuistoja, vaikka ne olisivatkin auki. Eväsretki metsään voi olla lapselle mieletön elämys, joka säästää perheeltä aikaa ja rahaa.
Omaa lomaa ei kannata verrata sosiaalisessa mediassa jaettuihin hyväntuulisiin lomakuviin. Muidenkin lapset tappelevat takapenkillä – näistä tilanteista vaan ei tehdä kuvakollaaseja Facebookiin.

4. Lomailkaa myös erillään

» Jos lomatoiveiden yhteensovittaminen kiristää tunnelmaa, viettäkää aikaa myös erillään. Koko lomaa ei tarvitse olla yhdessä tai pelkästään omalla porukalla, jos tilanne sallii ystävien tapaamisen.
Jos teini tylsistyy ilman kavereitaan, mieti, voisiko näitä kutsua joihinkin lomapuuhiin mukaan vaikka sitten videoyhteydellä. Myös kaveriperheen kanssa lomailu voi olla hyvä idea tilanteen salliessa. Parhaassa tapauksessa lapsista on seuraa toisilleen ja vanhemmat voivat jakaa vastuita keskenään. Tällöin ehkä itsellekin järjestyy hiljainen hetki omassa rauhassa.
Vaikka perheen kesken vietetty aika on tärkeää, ei siitä kannata ottaa liikaa paineita. Pienet hajaantumiset mahdollisuuksien mukaan voivat auttaa säilyttämään lomarauhaa ja rentoa ilmapiiriä.
– Myös aikuisten parisuhteelle tulisi järjestää aikaa. Se on kannattava investointi koko perheen kannalta, Poutiainen muistuttaa.
Jonain kesänä jokaisessa perheessä tulee joka tapauksessa vastaan keskustelu siitä, onko nuoren pakko lähteä reissuun muiden mukana.
– Jos nuori jää kotiin, kannattaa sopia, kuka on saavutettavissa oleva aikuinen, jos nuori tarvitsee tukea. Pelisäännöt pitää olla sovittuna, että luottamusta voidaan rakentaa.

5. Yrittäkää joustaa yhdessä

» Loma on aina poikkeus perheen normaalista arjesta. Siksi se voi edellyttää erityisjärjestelyitä ja tavallista enemmän joustavuutta.
Jos vanhemmat lomailevat vuorotellen, kannattaa pyrkiä siihen, että kumpikin ottaa vuorollaan vastuun arjen pyörittämisestä ja saa tehdä sen tavallaan.
Uusperheissä lomien järjestely voi vaatia erityisponnisteluita. Kun aikatauluja sovitellaan kahden tai useamman talouden kesken, on todennäköistä, että päällekkäisyyksiä tulee. Joustavuutta ja avointa kommunikointia tarvitaan, että lomat saadaan sovittua järkevästi lasten kannalta.
– Perherakenteen muotoutuminen vie aikaa, ja yhdessä toimimisen tavat kehittyvät hitaasti. Joustavuutta ja hyvää tahtoa vaaditaan kaikilta osapuolilta, Poutiainen sanoo.
Vaikka aikuiset tekisivät parhaansa, eivät lomat aina järjesty uusperheen lasten näkökulmasta parhain päin tai tasavertaisesti. Ehkä yhdessä perheessä lähdetään reissuun ja toisessa pysytellään koko loma kotipaikkakunnalla.
– Voi olla, että lapset saavat eri verran. Tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta ei voi mitata yhden loman sisällä. Kannattaa pyrkiä siihen, että lapset saavat yhtäläisiä mahdollisuuksia ja tasapuolista kohtelua pidemmällä aikavälillä, Poutiainen sanoo.

6. Ottakaa opiksi

» Lomailukin on taito, jossa voitte perheenä kehittyä paremmaksi. Kun loma lähestyy, miettikää yhdessä, mikä edellisellä lomalla oli mukavaa ja mitä haluatte tällä kertaa välttää.
Loma on todennäköisesti sujuvampaa, jos myös loman ulkopuolinen arki on sujuvaa. Joustoa, kompromisseja, kuuntelemista, järkevää työnjakoa ja yhteisiä pelisääntöjä tarvitaan vuoden ympäri. Kun yhteispeli omalla porukalla toimii, on arkikin todennäköisesti kevyempää. Tällöin lomaan ei välttämättä kohdistu niin paljon paineita ja odotuksia.

Asiantuntijana vastaava psykologi, psykoterapeutti Päivi Poutiainen, Coronaria Tietotaito Oy

Julkaistu Terveydeksi! 2/2020

Apteekki

APTEEKKIHAKU