‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  03.11.2023   |  ISTOCKPHOTO

Jarrua ikääntymiselle kasvojumpalla

Harva tulee ajatelleeksi, että kasvotkin muodostuvat luuston ja ihon lisäksi lihaksista, joita voi treenata.

Moni käy kuntosalilla treenaamassa takapuolta ja vatsalihaksia, mutta harva tulee ajatelleeksi, että kasvotkin muodostuvat luuston ja ihon lisäksi lihaksista. Pään alueella eli kasvoissa, kaulassa, korvissa ja kielessä on yhteensä 57 lihasta.

Kasvojen lihasten tärkein tehtävä on muodostaa ilmeitä. Iän myötä lihasten massa alkaa hävitä myös kasvoista ja posket roikkua. Samalla ihon kollageenin ja elastaanin tuotanto vähenee, mikä saa ihon luonnostaan veltostumaan.

Nopeat tulokset

Kasvojumpalla tarkoitetaan kasvojen liikkeitä, joita toistamalla voidaan säilyttää kasvojen lihasten muoto ja toisaalta auttaa lihaksia rentoutumaan. Tuloksena ovat kiinteämmät ja jäntevämmät kasvojen lihakset ja vilkastunut ihonalainen verenkierto.

Kasvojumpan vaikutukset voivat alkaa näkyä jo muutamassa viikossa. Pienet juonteet huulten ympärillä siliävät ja kaksoisleuka pienentyy. Iho voi myös saada kasvojumpan myötä uutta väriä ja ihon liika kuivuus tai rasvaisuus tasoittua. Jumpan avulla voi siis tosiaankin näyttää muutaman vuoden nuoremmalta.

Ota peili avuksi

Aluksi jumppa kannattaa tehdä peilin edessä. Pian liikkeisiin tottuu niin, että ne voi tehdä vaikkapa televisiota katsellessa. Käytä myös hyväksesi tyhjät hetket autoa ajaessa tai saunassa istuessa.

Harjoitukset tehdään aluksi vähintään kymmenen kertaa peräkkäin. Treenikertojen kertyessä voit tehdä harjoituksia siihen asti, kunnes lihakset lämpenevät.

Parasta kasvojumpassa on, että se on täysin ilmaista ja luonnollista ja voit tehdä sen kokonaan itse. Ikääntymisen ei tarvitse olla ikävä eikä vastustettava asia, koska itsestään huolta pitämällä voi aina näyttää parhaalta versiolta itsestään, oli ikä mikä hyvänsä.

Kaksoisleuka

  1. Pidä pää suorassa ja hartiat rentoina.
  2. Työnnä kieli ulos suusta mahdollisimman pitkälle eteenpäin. Toista kymmenen kertaa. Harjoitus pienentää kaksoisleukaa ja vahvistaa kasvojen alaosaa.

Suun ympärysjuonteet

  1. Nyrpistä nenääsi. Suu aukenee ja ylähuuli kohoaa. Samalla nenä rypistyy ja silmät menevät sirrilleen.
  2. Toista kymmenen kertaa. Harjoitus silottaa juonteita suun ympärillä sekä ylähuulen ja poskipäiden yllä.

Lähteet: Björkgren Jones, Karin: Luonnonkaunis ja terve iho; Pénichot, Alain: Kasvojooga; Pez, Catherine: Kasvojumppa; Collins, Danielle: Danielle Collinsin kasvojooga, Hehkua iholle kiinteyttävien harjoitusten avulla

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU