‹ Takaisin

Terveys  |  17.03.2024   |  ESSI KÄHKÖNEN   |  ISTOCK

Estä ja hoida virtsatietulehdus

Poltteleva pissa ja korkea kuume – virtsatietulehdus on ikävän tuttu lukuisille naisille. Iäkkäille se voi aiheuttaa sekavuutta. Toistuvia infektioita voi kuitenkin ehkäistä.

Taas se iski – ilkeä ja kivulias virtsatietulehdus. Naisilla vaiva on niin yleinen, että peräti puolet potee sen jossain vaiheessa elämäänsä. Ja jos virtsatietulehduksen on kerran sairastanut, se voi ilmaantua uudestaankin.

– Jopa kolmasosalla naisista pissatulehdus uusii. Jotkut sairastavat sen kerran vuodessa, jopa useamminkin. Vanhemmiten tauti voi kroonistua, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila Lääkärikeskus Ikiomasta, Mikkelistä.  

Miehillä sama vaiva on moninkertaisesti harvinaisempi. 

– Miehillä virtsatietulehdukset yleistyvät vasta vanhemmalla iällä, ja silloin ne liittyvät usein eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun. Korkean iän saavuttaneista miehistä noin joka kuudes potee virtsatieinfektion.

Aiheuttajana suolistobakteerit

Naisen akuutin virtsatietulehduksen oireet ovat kivuliaat. Tauti juoksuttaa vessaan tämän tästä, ja virtsaaminen sattuu. Moni kuvaa kipua polttelevaksi. Tulehdus nostaa myös kuumeen, joka voi kivuta 39 asteeseen tai ylikin.

– Oireet ovat usein niin vaikeat, että harva vetkuttelee lääkäriin lähtöä. Nopea hoitoonpääsy onkin tärkeää, sillä virtsatietulehdus voi hoitamattomana nousta munuaisiin. Munuaisissa tulehdus oireilee selkäsärkynä.

– Munuaistulehdus jättää munuaiskudokseen vaurioita, jotka altistavat uudelle infektiolle. Hauraille vanhuksille munuaistulehdus voi olla kohtalokas, Brusila kuvaa.

Mistä virtsatietulehdus saa alkunsa? 

– Syynä ovat erilaiset suolistobakteerit, jotka pääsevät naisen virtsaputkeen ja sieltä edemmäs. Yleisin pissatulehduksen aiheuttaja on E. coli -bakteeri. Muita aiheuttajia ovat muun muassa Klebsiella sekä Streptokokki-ryhmän bakteerit. 

Naisen anatomia altistaa

Naiset ovat miehiä alttiimpia virtsatietulehdukselle anatomisista syistä. Naisen virtsaputki on miehen virtsaputkeen verrattuna lyhyt. Lisäksi naisen virtsaputken pää sijaitsee vain välilihan päässä peräaukosta, emättimen etureunan tuntumassa. 

Koska suolistobakteerit eivät virtsateihin kuulu, ne aiheuttavat siellä infektion.

– Suolistobakteerit pääsevät naisen virtsateihin niin vessakäynnillä kuin esimerkiksi yhdynnässä. Kun nainen pyyhkii alapäänsä pissattuaan tai ulostettuaan, voivat suolistobakteerit kulkeutua virtsaputken aukolle ja siitä virtsaputken ja -rakon kudoksiin. Sama, mekaaninen altistuminen suolistobakteereille koskee yhdyntää, sillä alapää ei kummallakaan sukupuolella ole koskaan täysin steriili.

On naisia, jotka potevat virtsatietulehduksen jopa useita kertoja vuodessa. 

– Osalla heistä virtsaputken rakenne on synnynnäisesti alttiimpi bakteereille ja niiden aiheuttamille tulehduksille, Brusila taustoittaa.

Huomio pyyhkimistekniikkaan

Gynekologilla onkin jokaiselle naiselle, iästä riippumatta, vinkki virtsatietulehdusten välttelemiseksi.

– Kiinnitä vessassa käydessäsi huomio pyyhkimistekniikkaasi. Sen sijaan, että pyyhkisit alapään peräaukon suunnasta kohti emätintä, harjoittele tekemään se toisin päin. Tällä yksinkertaisella konstilla moni virtsatietulehdus vältettäisiin, sillä suolistobakteerit eivät ihan itsekseen yllä sinne virtsateihin.

Toinen käyttökelpoinen tapa ehkäistä tulehdus on käydä pissalla heti yhdynnän jälkeen.

– Vaikka yhdynnässä virtsaputkeen olisikin päässyt suolistobakteereja, virtsasuihku seksin jälkeen huuhtoo ne sieltä pois.

Niitä naisia, jotka saavat virtsatietulehduksen usein yhdynnän seurauksena, Brusila kehottaa keskustelemaan lääkärin kanssa infektion lääkkeellisestä ennaltaehkäisystä. Ennen yhdyntää tai heti sen jälkeen kerta-annoksena otettava mikrobilääke ehkäisee virtsatietulehdusta.

– Ja jos virtsatietulehduksesta on kehittynyt toistuva kiusa, alapää on hyvä suihkutella lämpimällä vedellä jokaisen vessakäynnin yhteydessä. Muistathan myös oikeanlaisen kuivaustavan: älä hankaa vaan taputtele alapää hellästi kuivaksi.

Krooninen tulehdus ongelmana iäkkäillä

Siinä missä akuutti virtsatietulehdus pakottaa naisen kiireimmän vilkkaa lääkärin pakeille, krooninen tulehdus voi jäädä piilevänä ja oireettomana potilaan virtsateihin.

– Krooninen tulehdus havaitaan usein iäkkäältä naiselta, jolla infektio jostakin syystä lehahtaa oireiseksi. Tuhansilla naisilla on suolistobakteereja virtsateissään, jossa ne ovat asettuneet rauhanomaiseen rinnakkaiseloon muiden bakteerien rinnalle. Mutta jos vastustuskyky jostakin syystä notkahtaa, tulehdus voi aktivoitua.

Iäkkäällä, vaippoja käyttävällä naisella kroonistunut tulehdus ei useinkaan oireile polttavana virtsaamiskipuna tai kuumeena. 

– Heillä yksi oire voi olla tauotta valuva virtsa, jolloin vaipat ovat koko ajan märkinä. Joskus ainoa merkki iäkkään virtsatietulehduksesta on selittämätön, äkillinen sekavuus. Vanhuksen sekavuustila on syy ottaa virtsanäyte ja tutkia, onko virtsateissä tulehdus.

Ykkösehkäisynä paikallisestrogeeni – karpalokin tehoaa

Akuutti virtsatietulehdus hoidetaan mikrobilääkkeillä, kuten sulfonamidilla tai trimetopriimillä. Elleivät naisen oireet ole sietämättömät, on syytä aluksi varmistaa virtsanäyteviljelyllä, mikä bakteeri tulehduksen on aiheuttanut, mille antibiootille kyseinen bakteeri on kenties vastustuskykyinen eli resistentti ja mille lääkkeelle taas herkkä.

Kroonista ja oireetonta virtsatietulehdusta ei tarvitse hoitaa mitenkään. Sen sijaan sen lehahtamista on tärkeää ehkäistä erilaisin valmistein.

– Oleellisinta on pitää huolta emättimen estrogeenisuojasta. Kun vaihdevuodet alkavat, estrogeeni alkaa vähetä, ja lopulta sen koko alapäätä suojaava kudosvaikutus lakkaa. Paikallisesti emättimeen annosteltavaa estrogeeniä saa ilman reseptiä emätinpuikkoina ja-voiteina. Niiden käyttö voi katkaista virtsatietulehdusten sarjan ja suojata myös munuaisia. Paikallisestrogeeniä on vaihdevuosien jälkeen tarpeen käyttää lopun ikää. Ne ovat turvallisia valmisteita, eivätkä ne ohjeen mukaan käytettynä nosta naisen rintasyöpäriskiä.

Kaikenikäisillä naisilla yksi tapa ehkäistä toistuvia infektioita on karpalomehu – ja muutoinkin runsas nesteen juominen päivittäin. 

– Karpalo tekee virtsasta niin hapanta, että silloin edes suolistobakteerit eivät viihdy ja lisäänny siinä. Runsas juominen puolestaan pissattaa tiheämmin, ja silloin virtsan mukana huuhtoutuu pois haitallisia bakteereja.

Syytä on myös vältellä alapään kylmettymistä. 

– Kylmettyminen heikentää kudosten immuunijärjestelmän puolustuskykyä. Se altistaa tulehdukselle.

 

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila Lääkärikeskus Ikiomasta

Julkaistu Terveydeksi! 1/24

Apteekki

APTEEKKIHAKU