Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  21.03.2023   |  VIRPI EKHOLM   |  ISTOCKPHOTO

Salakavala parodontiitti

Hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti voi kehittyä, jos ientulehdus jatkuu pitkään ilman hoitoa. Tärkeintä on harjata hampaat ja puhdistaa hammasvälit säännöllisesti, jotta plakki ei pääse aiheuttamaan tulehdusta ikenissä.

Hampaita harjatessa suuhun tulee tippa verta. Ikenet voivat myös näyttää punoittavilta ja turvonneilta. Kertooko tämä ientulehduksesta?

– Kyllä verenvuoto on yleensä merkki ientulehduksesta. Silloin kannattaa tehostaa hampaiden harjaamista ja hammasvälien puhdistusta, sanoo hammaslääkäri, dosentti Aino Salminen Helsingin yliopistosta.

Joskus ihmiset säikähtävät verenvuotoa ja alkavat varoa hampaiden harjaamista. Silloin hampaisiin kertyy entistä enemmän bakteeripeitettä eli plakkia, ja tulehdus ikenissä pahenee.

Jos ientulehdus jatkuu hoitamattomana pitkään, se voi kehittyä hampaiden kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi. Tulehdus etenee silloin syvemmälle ikeneen ja alkaa tuhota hammasta ympäröivää luuta sekä säikeitä, joilla hammas kiinnittyy luuhun.

– Ientulehdus voi parantua täysin, kun hampaita hoidetaan hyvin. Sen sijaan parodontiitti ei enää yleensä palaudu, vaan muutokset ovat pysyviä, Salminen kertoo.

Älä odota oireita, parodontiitti on pitkän oireeton

Parodontiitti on salakavala sairaus, sillä se aiheuttaa alkuvaiheessa vain vähän oireita.

Aluksi oireet ovat samanlaisia kuin ientulehduksessa, eli lievää verenvuotoa ikenistä. Kun parodontiitti etenee pitemmälle, hampaat voivat alkaa heilua, siirtyä tai irrota lopulta kokonaan.

– Silloin parodontiitti on jo kehittynyt suussa useita vuosia. Mitenkään yhtäkkiä kenenkään hampaat eivät ala irrota, Salminen rauhoittaa.

Hammaslääkärin tarkastuksissa on tärkeää käydä säännöllisesti, vaikka mitään oireita ei olisikaan. Näin havaitaan mahdollisesti alkavan parodontiitin merkit, kuten ­syventyneet ientaskut.

Hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolle on syytä hakeutua myös, jos verenvuoto ikenistä ei rauhoitu parin viikon tehostetulla puhdistuksella. Silloin hampaisiin on ehkä kertynyt hammaskiveä, jonka poistamiseen tarvitaan ammattilaisen apua. Myös syventyneiden ientaskujen puhdistukseen tarvitaan aina ammattilaista.

Muista myös hammasvälit

Jokainen meistä tietää, että hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä, aamuin ja illoin.

Kaikki eivät kuitenkaan tiedä eivätkä muista, että myös hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin. Muuten hampaiden ja ikenien rajaan voi jäädä plakkia, joka ruokkii haitallista ientulehdusta ja aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Tutkimusten mukaan sähköhammasharja on hampaiden puhdistuksessa tehokkaampi kuin käsiharja.

– Käsiharjallakin on silti mahdollista saada hampaat puhtaiksi. Silloin vain joutuu ehkä harjaamaan vähän pidempään, Salminen huomauttaa.

Hammasvälit voi puhdistaa esimerkiksi hammasväliharjalla, -tikulla tai -langalla. Sopivan välineen valinta riippuu siitä, kuinka väljät tai ahtaat hammasvälit ovat. Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi neuvoa, mikä on paras väline juuri kyseisen asiakkaan hammasväleille, ja myös apteekista saa opastusta oikean tuotteen valintaan.

Markkinoilla on myös hammastahnoja, jotka on tarkoitettu erityisesti parodontiitin hoitoon. Salmisen mukaan ne saattavat olla hieman tavallista tahnaa tehokkaampia, mutta muitakin fluorihammastahnoja voi hyvin käyttää.

– Parodontiitin kannalta on tärkeintä, että plakki eli bakteeripeite harjataan pois hampaiden pinnalta. Lisäksi hammastahnassa tulisi olla riittävästi fluoria, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä.

Parodontiitti on koko kehon sairaus

Parodontiitti on pitkäaikainen tulehdussairaus, joka aiheuttaa elimistössä jatkuvan, matala-asteisen tulehdustilan. Tämä voi puolestaan lisätä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Jos ien on hyvin tulehtunut, bakteerit tai niiden osat voivat siirtyä ikenestä verenkiertoon ja levitä muualle elimistöön.

– Tästä voi seurata esimerkiksi sydämen keinoläpän tulehduksia. Lisäksi joissain tutkimuksissa on todettu, että hammasperäiset bakteerit tai niiden osat voivat vahingoittaa verisuonten seinämiä, jolloin sinne syntyy helpommin kalkkeumia, Salminen kuvailee.

Jos potilaalla on diabetes, hän on tavallista alttiimpi sairastumaan parodontiittiin. Toisaalta, jos diabeetikolla on parodontiitti, se voi huonontaa diabeteksen hoitotasapainoa.

– Eri sairauksia, joihin parodontiitti yhdistyy, on löytynyt jopa 50. Ei ole kuitenkaan selvää, onko juuri parodontiitti aiheuttamassa näitä sairauksia. Monet sairaudet kasaantuvat muista syistä iäkkäille tai ihmisille, jotka eivät huolehdi kovin hyvin terveydestään, Salminen pohtii.

Korona aiheutti hoitovelkaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että suun terveydenhuollossa jäi korona-aikana väliin noin 1,6 miljoonaa käyntiä.

Erityisesti väliin jäi suuhygienistin tekemiä aikuisten suun terveystarkastuksia, suuhygienistin hoitoja sekä hammaslääkärin kiireettömän hoidon tutkimuksia – toisin sanoen käyntejä, jotka olisivat tärkeitä juuri parodontiitin ehkäisyn ja hoidon kannalta.

Korona-aikana hoidettiin pääasiassa akuutteja tilanteita, jotka ihmiset itse huomasivat.

– Jos hammas vaikkapa lohkeaa, ihminen huomaa sen ja hakeutuu hoitoon. Oireettomat ja lieväoireiset ongelmat ovat jääneet tavallistakin enemmän paitsioon koronan takia, Salminen harmittelee. 

 

Valitse väline, joka sinulle parhaiten sopii

Apteekista löytyy laaja valikoima välineitä hampaiden ja hammasvälien puhdistamiseen. Tavallisten hammasharjojen lisäksi on tarjolla erikoisharjoja esimerkiksi proteesien ja oikomiskojeiden hoitoon.

Hammasvälien puhdistamiseen löytyy erilaisia hammasväliharjoja, silikonisia harjatikkuja, hammaslankaa ja -lankaimia.

– Hammaslääkärit ja suuhygienistit suosittelevat erityisesti hammasväliharjojen käyttöä. Niitäkin on tarjolla erilaisia malleja ja kokoja. Oikean tuotteen löytää kokeilemalla, apteekkari Mikko Käenmäki Etelä-Haagan apteekista kertoo.

Monissa apteekeissa on myynnissä kokeilupakkauksia, joissa on useita eri kokoisia hammasväliharjoja. Niiden avulla pääsee kokeilemaan, mikä on sopiva koko omille hammasväleille. Tarvittaessa etuhampaissa voi käyttää paksumpaa ja takahampaissa ohuempaa harjaa.

– Harjat on värikoodattu, mikä helpottaa ostamista. Kun tulet apteekkiin, sinun ei tarvitse muistaa oikeaa millin kymmenystä, kunhan muistat värin, Käenmäki vinkkaa.

Jos hammasvälit ovat kovin ahtaat, kapeinkaan harja ei välttämättä mahdu niihin. Silloin ne voi puhdistaa hammaslangalla tai -lankaimella.

– Oli väline mikä tahansa, tärkeintä on, että sitä käytetään. Ei riitä, että paketti on siellä vessan kaapissa, Käenmäki kiteyttää.

Apteekista saa ilman reseptiä myös desinfioivia suuvesiä ja geeliä, joita voi käyttää kuuriluonteisesti parodontiitin ehkäisyssä ja hoidossa. Yleensä niitä käytetään hammaslääkärin tai suuhygienistin suosituksesta, kun halutaan tehostaa hampaiden puhdistusta.

Asiantuntijoina hammaslääkäri, dosentti Aino Salminen, Helsingin yliopisto ja apteekkari Mikko Käenmäki, Etelä-Haagan apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU