Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  13.02.2023   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Tunnistatko epilepsiakohtauksen?

Noin joka sadas suomalainen sairastaa epilepsiaa. Ensiavun antaminen epilepsiakohtauksen saanneelle on kansalaistaito, jonka jokainen voi oppia.

Monen mielikuva epilepsiakohtauksesta on tilanne, jossa ihminen kaatuu ja kouristelee. Epilepsioita ja epilepsiakohtauksia on kuitenkin hyvin monia erilaisia.

Esimerkiksi lyhyt poissaolo tai pidempi tajunnan hämärtyminen, yhtäkkinen raajan jäykistyminen tai nykäisy sekä poikkeava subjektiivinen tuntemus kuten näkö-, kuulo- tai tunto-oire voivat olla myös epilepsiakohtauksen oireita.

Ensiavun antaminen epilepsiakohtauksen saanneelle on kansalaistaito, jonka jokainen voi oppia. Epilepsialiiton tekemän kyselyn (Tuhat suomalaista, 2021) perusteella ihmiset haluavat auttaa epilepsiakohtauksen saanutta, mutta iso osa ei tiedä miten. Vain 37 % kyselyyn vastanneista kertoi tietävänsä, miten toimia, jos työ- tai opiskelukaveri saisi epilepsiakohtauksen.

Ensiavun antamiseen liittyy myös virheellistä tietoa. Moni luulee esimerkiksi edelleen, että ensiaputilanteessa kouristelevan henkilön suuhun tulee laittaa jotain, mikä estää henkilöä puremasta kieleensä. Nykyohjeiden mukaan suuhun ei kuitenkaan saa laittaa kouristustilanteessa mitään, koska se voi vaikeuttaa hengitystä. 

Ensiaputesti kertoo osaatko auttaa

Ensiapua voi antaa tajuttomuuskouristuskohtaukseen tai tajunnanhämärtymiskohtaukseen. Sairaalahoito on tarpeen, jos kohtaus pitkittyy yli 5 minuutin kestoiseksi tai kohtaukset toistuvat niin tiheästi, että kohtauksen saanut henkilö ei välillä toivu tai kyseessä on ensimmäinen epileptinen kohtaus. Jos ei tiedä, kuinka toimia epilepsiakohtauksen ensiaputilanteessa, tulee soittaa hätänumeroon 112.

Tietoa erilaisten epilepsiakohtauksien ensiavusta löytyy Epilepsialiiton sivuilta. Sivustolta löytyy myös testi, jolla voi arvioida omia ensiaputaitoja epilepsiakohtauksessa. Havainnollisen testin avulla on samalla mahdollisuus myös oppia uusia ja tärkeitä taitoja.

Kansainvälistä epilepsiapäivää vietetään vuosittain helmikuun toisena maanantaina. Epilepsialiitto kampanjoi yhdessä epilepsiayhdistysten sekä Suomen Epilepsiaseuran kanssa. Kampanjan järjestäjinä ovat kansainväliset kattojärjestöt International Bureau for Epilepsy (IBE) ja International League Against Epilepsy (ILAE). Epilepsialiitto on yksi IBE:n jäsenjärjestöistä ja Suomen Epilepsiaseura yksi ILAE:n jäsenjärjestöistä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU