‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.07.2023   |  MIKA WALLIN   |  INGIMAGE

Kuinka paljon D-vitamiinia ikäihminen tarvitsee?

Kuinka paljon D-vitamiinia yli 70-vuotiaan pitää päivittäin ottaa? Tarvitseeko perusterve ikäihminen muita lisävitamiineja, jos syö monipuolisesti?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota saadaan auringonvalosta, ravinnosta ja vitamiinivalmisteista. D-vitamiinin riittävällä saannilla autetaan kalsiumin imeytymistä ja siten luuston pysymistä vahvana. Lisäksi D-vitamiini säätelee satojen geenien toimintaa, osallistuu normaalin immuunipuolustuksen muodostumiseen ja voi auttaa myös tulehdusten ehkäisyssä.

Suomen olosuhteissa iho valmistaa D-vitamiinia tehokkaasti käytännössä vain kesäkuukausina, joten D-vitamiinilisän käyttöä suositellaan kaikille pimeään vuodenaikaan riittävän D-vitamiinitason ylläpitämiseksi. Tietyille ryhmille käyttöä suositellaan ympäri vuoden. 75 vuotta täyttäneille D-vitamiinin saantisuositus on 20 mikrogrammaa ympäri vuoden ja sitä nuoremmille aikuisille suositus on 10 mikrogrammaa päivässä.

Monipuolisella ruokavaliolla voidaan varmistaa useimmissa tapauksissa muiden vitamiinien osalta riittävä saanti, minkä vuoksi niiden käyttö ei välttämättä ole tarpeen. Tärkeää onkin pysähtyä miettimään yksilöllisesti omaa ravitsemustaan ja vitamiinien saantiaan ja sitä kautta tarvetta erilaisille ravintolisille. Ravintolisien tarvekartoituksessa kannattaa hyödyntää apteekin ammattilaisten ammattitaitoa.

Iäkkäillä on suurempi riski sille, että vitamiineja ja hivenaineita ei tule ruoasta riittävästi. Tämän taustalla ovat elimistön ikääntymismuutokset ja muuttuneet elämäntavat. Ikääntyessä lihasmassa ja fyysinen aktiivisuus vähenevät ja perusaineenvaihdunta hidastuu. Lisäksi ruokahalu ja janontunne voivat heikentyä, joten riski aliravitsemukselle lisääntyy. Iäkkäillä voi siten olla muita suurempi tarve ravintolisille.

Erilaisia ravintolisiä käytettäessä on hyvä varmistaa, ettei ylitä suositeltuja hoitoannoksia. Kannattaa myös tarkistaa niiden yhteisvaikutukset muun lääkityksen kanssa. Tämä onnistuu vaivattomasti normaalin asioinnin yhteydessä apteekissa.

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta? Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Lue lisää:

Imey­ty­vät­kö ra­vin­to­li­sät ha­pot­to­mas­ta vat­sas­ta?
Uskallanko ottaa omega-​3-valmisteita?

Apteekki

APTEEKKIHAKU