‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  11.07.2023   |  MIKA WALLIN

Mikä avuksi lapsen yskään?

"Lääkäri ei kirjoittanut lapselleni yskänlääkereseptiä, vaikka hänellä oli kova yskä. Miksi lapsille ei enää suositella yskänlääkkeitä?"

Lapsen yskä kiusaa monia lapsiperheitä. Yskän taustalla on useimmiten virusperäinen hengitystieinfektio, joita erityisesti pienemmillä lapsilla voi olla useita kertoja vuodessa. Tyypillisesti lapsen yskä paranee itsestään noin viikossa. Yskiminen voi kuitenkin valvottaa koko perhettä, ja sen vuoksi usein herää ajatus yskimisen helpottamisella yskänlääkkeillä.

Nykyinen Käypä hoito -suositus ei kuitenkaan suosittele lasten yskän hoitamista yskänlääkkeillä, sillä niillä ei tutkimusten mukaan näytä olevan vaikutusta lasten yskäoireisiin. Erityisesti kodeiinin, dekstrometorfaanin ja asetyylikysteiinin kohdalla mahdolliset haitat ovat suurempia kuin niiden mahdolliset hyödyt.

Yskimistä voi helpottaa kuitenkin myös lapsella. Hunajan on todettu olevan tehokas yskän rauhoittaja lapsilla. Apteekissa on saatavilla hunajaa sisältäviä valmisteita kurkkusuihkeina ja juotavana liuoksena. Valmisteet soveltuvat yli 1-vuotiaille. Lisäksi yskivän lapsen nesteytyksestä kannattaa huolehtia, sillä mitä enemmän lapsi juo, sitä juoksevampaa hengitysteiden lima on.

Jos lapsen yskään liittyy hengenahdistusta, jolloin joko sisään- tai uloshengitys on vaikeutunut, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Astmaattisen lapsen yskää hoidetaan lääkärin määräämillä astmalääkkeillä.

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta? Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Lue lisää:

Peräpuikko vai oraaliliuos kuumeeseen?

Lapsi ei saa nieltyä tabletteja, mikä avuksi?

Apteekki

APTEEKKIHAKU