‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  05.12.2022   |  EIJA NOUSIAINEN

Miksi apteekissa ei jousteta?

Miksi unilääkettä ei saa iteroidulla reseptillä edes yhtä päivää aikaisemmin?

Iteroidulla lääkemääräyksellä tarkoitetaan sellaista reseptiä, jossa lääkäri on määrittänyt tarkasti kuinka paljon ja miten usein lääkettä voidaan apteekista asiakkaalle toimittaa. Tavallisimmin lääkäri kirjaa iteroituun reseptiin päivien lukumääränä sen väliajan, jonka jälkeen asiakas voi hakea lääkettä uudelleen apteekista.

Reseptin iteroinnilla lääkäri haluaa rajoittaa asiakkaan lääkkeen saantia ja kerralla hallussa olevaa lääkemäärää. Tarkoituksena esimerkiksi on estää riippuvuuden syntyä. Apteekin on noudatettava tarkasti näitä ohjeistuksia. Unilääkkeiden ja muiden keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden kohdalla, määräys on erityisen sitova.

Jos iteroitu unilääkeresepti hankaloittaa kohtuuttomasti elämää, kannattaa keskustella lääkärin kanssa olisiko asiaan löydettävissä muuta ratkaisua.

Normaalilla reseptillä asiakas voi hankkia lääkettä vapaammin, kuitenkin Kelan lääkekorvaussäädökset huomioon ottaen. Tavallisimmin säännöllisesti käytettävää lääkettä ostetaan kolmen kuukauden käyttöä vastaava määrä, jonka voi lunastaa apteekista joustavasti kolme viikkoa ennen lääkkeiden edellisen ostoerän loppumista.

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Lue lisää:

Miten lääkkeeseen saa erityiskorvattavuuden?

Miksi lääke on kalliimpi reseptillä?

Miksi kaikista reseptilääkkeistä ei saa korvausta?

Apteekki

APTEEKKIHAKU