‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  19.03.2024   |  PETTERI HENRIKSSON   |  ISTOCK

Tarvitseeko maaliskuussa aurinkovoidetta?

Farmaseutti suositteli apteekissa aurinkovoidetta mukaan hiihtolomareissulle. Tarvitseeko jo keväällä käyttää aurinkovoidetta?

Lumi heijastaa tehokkaasti UV-säteilyä, joten keväthangilla liikkuvan säteilyannos voi jopa kaksinkertaistua. Runsas altistus auringon UV-säteilylle lisää ihosyöpien riskiä, joten auringon säteilyltä suojautuminen kannattaa aina – se on terveysteko!

Parhaiten auringolta voi suojautua pysymällä varjossa, mutta sehän ei keväthangilla onnistu. Muut suojakonstit ovat vaatetus, aurinkovoide ja aurinkolasit.

Aurinkovoiteen tehoa kuvataan suojakertoimella (SPF), jonka kannattaa olla aikuisilla vähintään 30 ja lapsilla 50. Mikään aurinkovoide ei anna täydellistä suojaa UV-säteilyltä, joten korkeakaan suojakerroin ei mahdollista monen tunnin altistusta auringolle. Suomalaisista joka kolmannella on ihotyyppi, joka palaa helposti. UV-säteilyllä on lisäksi ihoa rappeuttavia vaikutuksia, joilta aurinkovoiteet eivät suojaa.

Apteekin palvelu perustuu asiakkaan auttamiseen ja terveydestä huolehtimiseen. Auttaminen ei ole vain kysymyksiin vastaamista, vaan myös vastakysymyksiä ja keskustelun virittämistä asiakkaan tilanteen selvittämiseksi. Kehitämme koko ajan asiakaspalveluamme aktiivisempaan suuntaan, koska uskomme asiakkaidemme arvostavan sitä. Siksi suosittelemme esimerkiksi aurinkovoiteita, jos arvelemme asiakkaamme niitä tarvitsevan.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Lue lisää:

Mikä auttaisi suonenvetoihin?

Voiko parasetamoli aiheuttaa riippuvuutta?

Kuinka paljon D-vitamiinia ikäihminen tarvitsee?

Apteekki

APTEEKKIHAKU