‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  19.10.2023   |  PETTERI HENRIKSSON

Voiko saksalaisella reseptillä ostaa lääkkeitä?

"Meille on tulossa vaihto-oppilas Saksasta. Voiko hän ostaa lääkkeitä suomalaisesta apteekista saksalaisella reseptillä?"

Kaikkialla EU-alueella kirjoitetut reseptit ovat periaatteessa voimassa Suomessa, mutta lääkkeen toimittaminen suomalaisesta apteekista ei aina ole mahdollista. Sähköisten reseptitietojen jakaminen kansallisten rajojen yli on vasta alkuvaiheessa, eikä Saksasta vielä ole tällaista ”reseptiyhteyttä” Suomeen.

Jotta saksalaisen reseptin voi toimittaa suomalaisesta apteekista, sen on oltava perinteinen, kirjallinen resepti. Meidän on apteekissa aina varmistettava reseptin aitous ja lääketieteellinen asianmukaisuus. Reseptistä on löydyttävä lääkärin nimen lisäksi tiedot myös hänen toimipaikastaan ja yhteystiedot. Jos resepti vaatii tarkistuksia, niihin voi mennä muutama päivä. Reseptillä määrätyn lääkkeen on luonnollisesti oltava Suomessa saatavana.

Huomioitavaa on, että reseptilääkkeiden ostamiseen ulkomailla liittyy muutamia rajoitteita. Esimerkiksi huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ei voi ostaa ulkomaisella reseptillä.

Suomeen pidemmäksi aikaa saapuvan henkilön tulee selvittää etukäteen lääkkeensä saatavuus Suomessa. Jos lääkettä ei ole saatavilla meillä, oleskelun aikana tarvittavat lääkkeet pitää ottaa mukaan kotimaasta. Tämä vaatii hieman lisäselvityksiä ja tutustumista suomalaisiin säädöksiin lääkkeiden maahantuonnista.

Lääkeasioissa on siis jonkin verran järjesteltävää, mutta uskoisin, että oppilasvaihtoa hoitava organisaatio on antanut tulevalle vaihto-oppilaalle neuvoja ja ohjausta myös näissä asioissa.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Lue lisää:

Voinko noutaa äitini lääkkeet?

Näkeekö farmaseutti potilastietoni?

Miksi lääkkeessä on vieraskieliset pakkausmerkinnät?

Apteekki

APTEEKKIHAKU