‹ Takaisin

Ihonhoito  |  04.04.2024   |  JAANA TAPIO   |  ISTOCK

Kuiva vai pintakuiva?

Kiristääkö ihoa pesun jälkeen? Tuntuuko se imevän kosteutta loputtomasti? Kyseessä voi olla kuiva ihotyyppi, mutta myös muilla ihotyypeillä esiintyy pintakuivuutta.

Kiristelyn lisäksi kuiva iho usein punoittaa ja voi tuntua ohuelta tai jopa hilseillä. Siinä missä pintakuivassa ihossa kosteutta puuttuu vain päällimmäisestä ihokerroksesta epidermiksestä, kuivassa ihotyypissä kosteuden puutetta on myös syvemmällä dermiksessä asti. Pintakuivuus on usein myös kausiluontoista, kun taas kuiva ihotyyppi tuntuu kuivalta vuodenajoista riippumatta. Ihotyyppi muuttuu usein kuivempaan suuntaan ikääntymisen myötä.

Rasvainen iho on kuivaa paksumpi ja väriltään kellertävämpi sekä saattaa tuntua öljyiseltä. Huokoset ovat isoja ja iho erittää liikaa talia. Sekaiho taas voi olla osittain kuiva, mutta erityisesti T-alueella eli otsassa, nenässä ja leuassa on rasvaisuutta. Normaali ihotyyppi ei ole rasvainen eikä kuiva ja on siksi helpoin hoitaa. 

Varsinaisten ihotyyppien lisäksi iho voi olla herkkä. Herkkä iho reagoi ulkoisiin olosuhteisiin, kuten lämpötilanvaihteluihin ja stressiin kutinana, pistelynä, kihelmöintinä ja polttavana tunteena.

Valitse tuotteet ihotyypin mukaan

Ihonhoito on samankaltaista ihotyypistä riippumatta, sillä kaikki ihotyypit tarvitsevat puhdistusta ja kosteutusta. Tuotteet kuitenkin valitaan ihotyypin mukaan. Siinä missä kuiva iho puhdistetaan maitomaisilla ja öljymäisillä puhdistustuotteilla, rasvaiselle iholle on hyvä käyttää geelimäisiä tai vaahtomaisia puhdistusaineita, jotka poistavat iholta ylimääräistä talia. Mitä kuivempi iho on, sitä enemmän kosteutta tuovia kerroksia iholle lisätään. Puhdistustuotteen päälle lisätään kasvovesi, sen jälkeen seerumi ja lopuksi voide, joka sitoo kosteuden. Myös kosteuttavat naamiot toimivat hyvin. Sekaihon hoito voi olla välillä haastavaa, koska iho tarvitsee erilaisia tuotteita eri osiin kasvoja. 

Myös terveellinen ravinto ja riittävä juominen näkyvät iholla, mutta pelkästään sisäinen hoito ei riitä pitämään ihoa kunnossa haastavassa ilmastossamme.

Omalle ihotyypilleen sopivaa tuotetta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen ainesosiin. Hyalyronihappo, glyseroli ja betaiini sopivat kosteuttaviksi aineiksi kaikille ihotyypeille. Kuivaihoinen tarvitsee kuitenkin tuotteen, jossa on lisäksi pehmentäviä ja suojaavia ainesosia, kuten kasviöljyjä, karitevoita, skvalaania tai mehiläisvahaa. Herkälle iholle suositellaan kauraa, koska sillä on ihoa rauhoittavia ominaisuuksia.

Asiantuntijana farmaseutti-kosmetologi Krista Valkama, Forssan Keskusapteekki

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Lue lisää:

Valitse oikea puhdistustuote

Couperosa-iho kaipaa hellyyttä

Valitse oikea silmänympärysvoide

Apteekki

APTEEKKIHAKU