‹ Takaisin

Lapset  |  02.05.2024   |  TIINA LAANINEN   |  INGIMAGE

Lapsen vatsakipujen syynä usein ummetus.

Lapsen ummetuksen taustalta paljastuu lähes aina liian vähäinen nestemäärä. Toinen keskeinen syy on liian vähäinen liikunta.

Mistä lasten ummetus johtuu?

Tämä on monen asian summa. Yksi keskeinen syy on lasten liikunnan vähentyminen. Suoli toimii paremmin, kun lapsi liikkuu riittävästi, mutta jos vapaa-aika keskittyy esimerkiksi ulkoilun sijaan digilaitteiden ympärille, ummetuksen riski lisääntyy. Olennaista on lisäksi säännöllinen ja terveellinen ruokarytmi.

Lähes aina lapsen ummetuksen taustalta paljastuu liian vähäinen nestemäärä. Esimerkiksi esikouluikäisen olisi hyvä juoda joka aterialla 2–3 desilitraa nesteitä, joista noin puolet maitoa ja puolet vettä. Tämän lisäksi etenkin taaperoilla kiinteä ruoka kannattaa tarjota löysänä, jos lapsella on taipumusta ummetukseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi löysempää perunamuusia ja aamupuuroa.

Millaisia ruokia kannattaa suosia, jos lapsi kärsii ummetuksesta?

Tavallinen kotiruoka on usein hyvä vaihtoehto. Ruokavaliossa kannattaa suosia kuituja, joita on esimerkiksi kokojyväviljoissa, tummassa riisissä ja täysjyväpastassa. Hyvä nyrkkisääntö on pyrkiä syömään jokaisella päivän viidestä ateriasta vähintään oman nyrkin kokoinen määrä kasviksia, vihanneksia, marjoja tai hedelmiä. Banaania on kuitenkin hyvä välttää, sillä se aiheuttaa monella lapsella närästystä ja ummetusta. Maito on tärkeä kalsiumin lähde, mutta liian runsaasti sitä ei kannata juoda. Janojuomana on hyvä suosia vettä.

Herkkupäivän voi pitää esimerkiksi kerran viikossa, mutta muuten sokeripitoisia ruokia on hyvä välttää, sillä sokeri on omiaan altistamaan ummetukselle.

Milloin kyse on ummetuksesta?

Ummetus voi ilmetä kahdella eri tavalla. Tyypillisintä on, että lapsi ulostaa harvakseltaan. Yleensä ummetuksesta puhutaan, jos lapsi ulostaa harvemmin kuin kolme kertaa viikossa.

Toinen ääripää on se, että lapsi käy kakalla monta kertaa päivässä. Suoli ei kuitenkaan tyhjene kunnolla, vaan kerrallaan lapsi saa ulostettua ehkä vain muutaman kovan papanan. Varsinkin pienillä lapsilla tämä voi johtaa panttaamisen kierteeseen, jolloin lapsi välttelee ulostamista, koska tietää sen olevan vaikeaa.

Miten ummetus oireilee?

Tavallisimmin ummetus ilmenee vatsakipuina. Toisinaan se voi näyttäytyä myös närästyksensä, joka aiheuttaa kurkkukipua tai yskää. Vanhemmat voivat ajatella, että lapsella on flunssakierre, mutta todellisuudessa oireet johtuvat ummetuksesta.

Miten kannattaa toimia, jos vauvaa ummettaa?

Vauvan vatsan toiminta on hyvin yksilöllistä. Vauva voi olla toisinaan ulostamatta useita päiviä, eikä tämä aiheuta hänelle oireita. Säännöllinen jalkajumppa voi auttaa pitämään suolen toiminnassa. 

Varsinainen ummetus liittyy tavanomaisesti elämänvaiheeseen, jossa vauva aloittaa kiinteät ruoat, eikä suoli ole vielä tottunut niihin. Kiinteiden ruokien maistelu kannattaa siksi aloittaa rauhalliseen tahtiin.

Onko ummetus perinnöllistä?

Ummetus ei todennäköisesti ole perinnöllistä, mutta taipumus siihen saattaa olla. Jos perheessä sekä lapsilla että aikuisilla on ummetusta, todennäköisin syy on samankaltaiset ruokailutottumukset.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Jos lapsella on usein vatsakipuja, niiden syy kannattaa aina selvittää. Jos aikuinen huomaa, että lapsi ulostaa harvoin, lapsella on ulostamiseen liittyviä hankaluuksia tai lapsi pelkää vessakäyntejä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäriin hakeutumista ei kannata pitkittää, sillä kun tilanne ei ole vielä kehittynyt hankalaksi, on asia helpompi ratkoa.

On tärkeä muistaa, että aina lapsen vatsakivut eivät johdu ummetuksesta. Muita tyypillisiä syitä ovat esimerkiksijännittäminen ja stressi. Useimmiten nämä näkyvät suolistossa ummetuksen sijaan ripulina. Tarvittaessa lääkärin on hyvä poissulkea pitkäaikaissairaudet, kuten keliakia, laktoosi-intoleranssi ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Millaista hoitoa ummetukseen voidaan käyttää?

Tärkein ummetuksen hoitokeino on pitää huolta riittävästä liikunnasta ja päivittäisestä nestemäärästä sekä syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Ravitsemukseen liittyvissä asioissa tukea voi tarvittaessa hakea myös ravitsemusterapeutilta.

Jos tilanne on hankala, lääkäri voi määrätä suun kautta päivittäin otettavia ummetuslääkkeitä, useimmiten käytetään makrogolijauhetta. Niiden käyttöä on hyvä seurata lääkärikäynneillä säännöllisesti. Toisinaan vanhemmat pelkäävät, että lapsi jää koukkuun lääkkeisiin, mutta tällaista vaaraa ei ole.

Asiantuntijana lastentautien erikoislääkäri, LT Johanna Immonen, Terveystalo

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Lue lisää:

Digiarki tasapainoon

ADHD ei ole adjektiivi

Apteekki

APTEEKKIHAKU