‹ Takaisin

Lapset  |  26.09.2022   |  TIINA LAANINEN   |  ISTOCKPHOTO

Päätäit – jokasyksyinen vitsaus

Syksyn tullen etenkin moni lapsiperhe saa luokseen kutsumattomia vieraita – täitä. Miten riesasta pääsee eroon ja miten vitsauksen voi torjua jo ennakkoon?

Päätäit tarttuvat helposti

Täitä voi tulla kenen tahansa hiuksiin. Etenkin syksyllä ja talvella täit leviävät päiväkotien ja koulujen myötä koteihin. Täit tarttuvat helpoiten läheisessä pääkontaktissa. Esimerkiksi koululaisten kannattaa säilyttää lakki takin tai haalarin hihassa naulakon lakkihyllyn sijaan. Toisten päähineitä, kampoja tai harjoja ei kannata lainata.

Täi on siivetön loishyönteinen, joka imee ravinnokseen ihmisen päänahasta verta. Se lisääntyy munimalla, ja jos hiuksista löytää millin kokoisia vaaleita munia lähellä päänahkaa, lasketaan myös se täitartunnaksi. Tyypillinen merkki täistä on päänahan kutina ja ärsytys.

Käy hiukset läpi täikammalla

Jos perheessä jollakulla on täitartunta tai esimerkiksi lapsen luokalla tai päiväkotiryhmässä niitä on havaittu, kaikkien perheenjäsenten hiukset on hyvä käydä läpi täikammalla. Kampoja myydään apteekissa. Täikampa on tavallista kampaa tiheämpi, ja se irrottaa tehokkaasti sekä saivareet että täit.

Kampaamisessa on tärkeää hyvä valaistus ja huolellisuus: etenkin pitkät hiukset on hyvä jakaa osiin. Niska ja korvien taustat on tärkeä tarkistaa erityisen tarkasti. Kampaa on hyvä ravistella välillä valkoista paperia vasten, koska väriltään harmaanruskeat tai punakat täit on silloin helpompi tunnistaa.

Pese hiukset huolellisesti täishampoolla

Puolet täiden karkottamisesta on kampaus ja puolet hiustenpesu täishampoolla. Koska shampoita on erilaisia, on tärkeää lukea tarkasti käyttöohje, mutta myös apteekin henkilökunta auttaa mielellään. Täitartunta ei vaadi lääkärissä käyntiä, ja riittää, että perheestä vain niiden hiukset pestään täishampoolla, joilla on tartunta.

Osassa shampoita riittää hiusten kertapesu, ja uusintakäsittely tarvitaan vain, jos kammatessa löytyy uusia täitä. Joidenkin shampoiden ohjeissa suositellaan kahta pesua noin viikon välein. Olennaista on se, että shampoota käyttää riittävästi ja sen levittää huolellisesti kaikkialle hiuksiin ja päänahkaan.

Petivaatteet pesuun

Täitartunta ei edellytä kodin suursiivousta, mutta petivaatteet ja edellisinä päivinä käytetyt vaatteet on hyvä pestä 60 asteessa pesukoneessa. Sama pätee esimerkiksi hiuslenkkeihin ja -pantoihin. Jos tämä ei ole mahdollista, tekstiilit voi laittaa 80 asteiseen saunaan pariksi tunniksi, pakastaa yön ajaksi tai säilyttää ilmatiiviissä muovipussissa parin viikon ajan.

Vaikka esimerkiksi töihin ja kouluun voi palata täihäädön jälkeen, täikamman käyttöä tulee jatkaa muutaman viikon ajan. Tärkeää on myös se, että tartunnasta ilmoittaa kouluun tai päiväkotiin, jotta myös muut mahdollisesti täitartunnalle altistuneet osaavat aloittaa täikampauksen.

Ennaltaehkäise suihkeella tai shampoolla

Apteekissa on myynnissä erilaisia ilman reseptiä saatavia tuotteita, kuten shampoita ja suihkeita, täitartunnan ennaltaehkäisemiseen.

Ennaltaehkäisevä täishampoo tekee säännöllisesti käytettynä hiusten pinnasta tavallista liukkaamman, jolloin täin on vaikea tarttua hiuksiin.

Täitä ennaltaehkäisevä hiussuihke levitetään pyyhekuiviin tai kuiviin hiuksiin. Suihkeen vaikuttava aine voi olla esimerkiksi aktiividioli, joka poistaa täin vahamaisen pinnan ja estää siten ilmanottoaukkojen sulkeutumisen. Täi menettää tällöin hallitsemattomasti vettä ja kuolee.

Täit eivät ole vaarallisia

Täit eivät ole vaarallisia, mutta ne ovat kiusallinen syksyn ja talven riesa. Täiden takia ei kannata tuntea häpeää tai noloutta.

Lääkäriä tarvitaan vain, jos täiden karkotus ei onnistu tai jos päänahkaa on raapinut niin paljon, että raapimajäljet uhkaavat tulehtua. On kuitenkin totta, että joillekin lääkeshampoille vastustuskykyiset päätäit ovat yleistyneet. Tämän takia täishampoissa suositaan nykyään silikoniyhdisteitä sisältäviä ainesosia, jolloin niiden teho perustuu täiden tukahduttamiseen. Menetelmä on tehokas ja vaatii tavallisesti yhdestä kahteen käsittelykertaa. Tukahduttaville täishampoille täit eivät pysty muodostamaan vastustuskykyä.

Asiantuntijana proviisori Reetta Kettunen Tainionkosken apteekki, Imatra

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU