Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Apteekkari vastaa | 18.09.2023 | PETTERI HENRIKSSON
"Olen perinteisesti syksyisin antanut koiralleni matolääkekuurin. Viimeksi apteekkikäynnillä kuulin, että säännöllinen madotus ei ole enää tarpeen. Onko näin ja miksi?""
Olette saanut apteekista aivan oikeaa ja ajantasaista tietoa. Madotusta eli sisäloisten häätöä on aikaisemmin suositeltu tehtäväksi säännöllisin väliajoin varmuuden vuoksi, vaikka koiralla ei olisikaan todettu matoja.
Eläinlääketieteessä on nykyisin päädytty näkemykseen, että madotukset tehdään vain varmistetun diagnoosin tai perustellun epäilyn takia, ei varmuuden vuoksi. Tämä edistää lääkkeiden järkevää käyttöä: parannetaan sairauksia ja/tai lievitetään oireita. Säännölliset madotukset saattavat myös lisätä sisäloisten vastustuskykyä matolääkkeille. Tämän takia matolääkkeet ovat joissakin maissa jopa reseptilääkkeitä.
Rutiininomaiseen, säännölliseen aikuisten koirien madotukseen ei siis ole enää perusteita, sama pätee kissoihin. Poikkeuksena ovat tiineet nartut ja pennut, joille suositellaan säännöllistä madotusta.
Huomioittehan, että lemmikkinne elinympäristö, mahdollinen käyttötarkoitus ja ikä vaikuttavat madotustarpeeseen. Valmisruokaa syövät, taajamaympäristössä asuvat koirat ja kissat eivät ole niin alttiita sisäloisille kuin esimerkiksi paljon ulkona liikkuvat metsästyskoirat ja jyrsijöitä syövät kissat.
Koirien ja kissojen tavallisimmat sisäloiset ovat suolinkainen, hakamato ja heisimadot. Tyypillisiä sisäloistartunnan oireita ovat ripuli, oksentelu, ruokahaluttomuus, väsymys ja turkin huono kunto. Jos epäilette lemmikillänne matotartuntaa, suosittelen tutkituttamaan sen ulostenäyte eläinlääkärillä. Tämän jälkeen eläinlääkäri voi suositella mahdolliseen tartuntaan parhaiten tehoavaa madotuslääkettä.
Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki
Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>
Julkaistu Terveydeksi! 3/2023
Lue lisää:
Miksi koiran lääkettä ei voi vaihtaa?