‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  30.03.2023   |  PETTERI HENRIKSSON

Miksi muovikassi maksaa apteekissa?

"Miksi apteekista ei saa muovikassia ilmaiseksi lääkkeiden kuljetusta varten? En halua, että muut ihmiset näkevät julkisella paikalla liikkuessani, mitä lääkkeitä käytän. Isot lääkepaketit on myös helpompi kuljettaa muovikassissa."

"Päivittäistavarakaupoissa ostoskassit ovat olleet maksullisia pitkään, mutta erikoisliikkeissä ja tavarataloissa kassien maksullisuus on yleistynyt vasta viime vuosina.

Muistan ajan, jolloin asiakkaan päästäminen pienenkin ostoksen kanssa ulos apteekista ilman kassia tai muuta pakkaamista oli huonoa palvelua. Nykyään yhä useampi asiakas nimenomaan kieltäytyy kassista. Ajat muuttuvat, ja meidän täytyy muuttua mukana. Apteekki ei voi olla vähittäiskaupan alalla poikkeus, joka ei välitä kestävästä kehityksestä.

EU:n pakkausjätedirektiivin mukaan muovijätteen syntymistä on vähennettävä, esimerkiksi juuri muovikassien kulutusta vähentämällä. Yksi tapa lähestyä tätä tärkeää tavoitetta on se, että asiakas saa muovikassin vain sitä pyytäessään. Toinen tapa on maksun periminen muovikassista. Jokainen on varmasti huomannut, että nämä keinot vähentävät tehokkaasti muovikassien kulutusta ja kannustavat käyttämään kestokasseja.

Kasseja on siis apteekissa edelleen saatavana, ja jokainen asiakas saa sellaisen halutessaan lääkkeidensä kuljettamiseksi. Sitä ei ehkä saa pyytämättä, eikä välttämättä maksutta. Useassa apteekissa kassit ovat yhä maksuttomia, mutta kehitys todennäköisesti vie lähivuosina siihen, että ne muuttuvat maksullisiksi. Ympäristösyiden lisäksi myös yleinen kustannusten kohoaminen ei voi olla vaikuttamatta asiaan.

Omasta puolestani apteekkarina pahoittelen tilanteen mahdollisesti aiheuttamaa mielipahaa, mutta tässä on kyse yhteisestä asiasta, johon meidän kaikkien täytyy sopeutua.

Olettehan huomannut, että monessa apteekissa on tarjolla myös paperikasseja muovikassien sijaan?"

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Lue lisää:

Näkeekö farmaseutti potilastietoni?

Haittaako, jos lääke unohtuu?

Onko kellonajalla väliä?

Apteekki

APTEEKKIHAKU